Київ. 30 серпня. УНІАН. Інформація про підготовку до нового навчального року стала більш закритою та недоступною для громадян, наголошує директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН він сказав, що вперше за останні роки експерти центру не змогли отримати у повному обсязі інформацію про стан підготовки закладів до навчального року.

“Ми здійснюємо моніторинг уже не перший рік, ставимо питання органам місцевої та центральної влади. Порівняно з 2011 і 2012 роком у цьому році ми вперше зіткнулись із закритістю місцевих та центральних чиновників, які або не надавали інформацію, або надавали так, що її неможливо було проаналізувати. На нашу думку, це свідчить про закритість влади або говорить про те, що запитувану нами інформацію вони не хочуть показувати громадськості”, - сказав Таран.

Відео дня

У свою чергу експерт Центру політичних студій та аналітики Дарія Слизьконіс зазначила, що запити було надіслано у 150 органів місцевої влади в кожному регіоні України, а також у Міністерство фінансів, яке досі не надало відповідь, та у Міністерство освіти і науки, яке надало відповідь на два запити із трьох надісланих.

За словами Слизьконіс, експерти отримали відповідь лише від Закарпатської, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Харківської і Херсонської облдержадміністрацій.

Водночас не надали документацію повністю або частково Вінницька, Волинська, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська, Рівненська, Тернопільська, Сумська наступні облдержадміністрації та Крим.

“Інформація, яку ми отримали, була непридатна до глибинного аналізу. Ми не змогли узагальнити дані для того, щоб з'ясувати, на що витрачались кошти під час підготовки до нового навчального року, що було закуплено, відремонтовано. Усе це лишається закритим”, - наголосила експерт.

Також повністю або частково надали інформацію Сімферопольська, Вінницька, Донецька, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська, Луцька, Кіровоградська та Сумська міськради.