Київ. 29 серпня. УНІАН. Юристи Олег Березюк та Володимир Василенко вважають, що у діях Вадима Тітушка та інших трьох осіб, які проходять у справі щодо подій у центрі Києва 18 травня, не було перешкоджання журналістській діяльності та хуліганства.

Таку думку вони висловили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Я вважаю, що ні 296-ї статті (хуліганство), ні 171-ї статті (перешкоджання журналістській діяльності) не було. Була неповага однієї групи людей до другої - відбувалося грубе порушення громадського порядку. І їхні дії треба кфаліфікувати саме так... Ніхто з них, хто чинив бійку, тоді не акцентував уваги, хто перед ним: журналіст, не журналіст. Щоб був склад злочину, повинен бути прямий умисел, мотив", - сказав Березюк.

Відео дня

На його переконання, конфлікт, який стався між двома групами громадян 18 травня, був штучно спланований за межами України. "Я переконаний, що то була провокація, конфлікт, спланований за межами країни і спрямований на підрив довіри до влади, до Президента і поглиблення розколу в українському суспільстві напередодні підписання Угоди про асоціацію з ЄС", - зазначив юрист.

Як сказав Березюк, чому ця ситуація не була упереджена, необхідно питати не в міліції, а в Службі безпеки України, яка мала заздалегіть знати про неї та не допустити.

Василенко погодився з думкою колеги. Він сказав: "Я згоден, що це було групове грубе порушення громадського порядку і що там винні обидві сторони - і група Тітушка, і група "Свободи". І хто перший почав - зараз немає значення. Головне інше - небажання правоохоронних органів, Служби безпеки об’єктивно розглянути цю ситуацію означає їхню співучасть у цій провокації, яка організована з Росії".

За словами Василенка, "Росія спеціально і постійно намагається створити ситуацію дестабілізації, намагається наштовхнути одну сторону на іншу і створити негативний імідж України на міжнародній арені та завадити підписанню Угоди про асоціацію з ЄС".

На його переконання, подібного роду провокації та "більш масштабні" слід очікувати з наближенням саміту у Вільнюсі.

Як зауважив Березюк, висновки про події 18 травня він та його колеги робили, проаналізувавши усі фото- та відеозаписи, виключно з юридичної, а не політичної точки зору.

"Ми як юристи маємо не допустити, якщо Тітушко і компанія будуть засуджені за цими статтями незаконно. Ми за те, щоб людей покарали за вчинене. Але - законно", - сказав Березюк.

Як повідомляв УНІАН, 18 травня у Києві проходили акція опозиції «Вставай, Україно!» й антифашистський марш, організований Партією регіонів.

Під час акції опозиції відбулися сутички між прихильниками ВО «Свобода» та молодиками у спортивних костюмах.

Біля будівлі Головного управління МВС в Києві на вулиці Володимирській молодики спортивної статури побили журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук та фотографа газети «КоммерсантЪ - Украина» Владислава Соделя, які знімали бійку.

Содель зазначив, що міліція не втручалася в інцидент, хоча журналісти неодноразово просили правоохоронців захистити їх.

За підозрою в нападі затримали жителя Білої Церкви Вадима Тітушка. Він був у складі групи з 50 осіб, які також влаштували бійку зі «свободівцями» на Великій Житомирській.

Пізніше міліція затримала й висунула обвинувачення ще трьом особам: Сергію Приходьку, Андрію Ярошенку та Михайлу Пшуку, їхні справи об’єднали зі справою Тітушка.