Київ. 29 серпня. УНІАН. Відомі сатирики і гумористи ініціюють створення сатирично-демократичної партії України (СДПУ).

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН один з ініціаторів створення партії, художній керівник комік-трупи «Маски» Георгій Делієв.

За його словами, головне завдання партії - змусити українських політиків виконувати свої передвиборні обіцянки, викорінити корупцію серед чиновників, відремонтувати дороги і змусити представників влади говорити тільки правду.

Відео дня

«Ми задумалися: якщо професійні політики сьогодні виглядають як клоуни, то чому професійні клоуни не можуть бути політиками», - сказав Делієв і зазначив, що сьогодні політична ситуація в Україні виглядає настільки абсурдною, що присутність сатиричної партії - цілком логічна.

«Політики що роблять? Вони брешуть. Якщо вони не брехатимуть, вони не будуть політиками і їх можуть вигнати з партії, а в нас є можливість говорити правду, адже в кожному жарті є частка жарту, а решта - правда», - сказав телеведучий і КВНщик (команда «Дизель») Єгор Крутоголов.

На запитання, чому сатирики йдуть у політику, Делієв відповів: «Насправді я йшов у поліклініку. Але, зайшовши в поліклініку, я зрозумів, що потрібно йти в політику».

Учасник комік-трупи «Маски» Борис Панський признався, «що із самого початку планувалося назвати партію «Найбезглуздіша партія України», але подумали, що інші партії можуть образитися».

Відповідаючи на запитання, чи не бояться сатирики як люди несерйозної професії, що на політичній арені їх не сприйматимуть серйозно, Делієв заявив: «А назвіть хоч одного політика, якого сприймають серйозно? Ми багато років жартуємо на теми, які хвилюють наше суспільство. І виходить, що об'єктивно ми розбираємося в звичайних життєвих проблемах набагато краще, аніж люди в усіх цих кабінетах».

Крутоголов, у свою чергу, зазначив, що в партію, яка складається з професійних юристів, економістів, політологів, зазвичай беруть відомих людей для іміджу і залучення голосів, а «ми підемо іншим шляхом: відомі люди візьмуть у партію професійних юристів, політологів та економістів».

За словами Делієва, в СДПУ немає політичної програми. «Програми є в інших партій. Ми їх вивчили, і вони нам дуже сподобалися. Всі дають гарні обіцянки, але замість того, щоб їх виконувати, вони займаються гумором у політиці. Ми хочемо займатися гумором у політиці, а вони хай виконують обіцянки», - сказав він.

Відповідаючи на запитання про те, як гумористи ставляться до діючої влади, Делієв сказав: «До діючої ставимося добре, а ось до недіючої, тобто, нашої нинішньої - не дуже добре».

Політичні партії гумористи ділять на три категорії: смішні, партії, над якими сміятися гріх, і партії, над якими гріх не посміятися.