Київ. 21 серпня. УНІАН. Адвокат громадянина США Роберта Флетчера, обвинувачуваного в шахрайстві, Віталій Синиченко вважає, що суд має всі занодавчо закріплені підстави і повинен змінити запобіжний захід його підзахисному з утримання під вартою на звільнення під заставу.

Про це адвокат заявив на прес-конференції в УНІАН.

"Наше подане в черговий раз клопотання на судовому засіданні Деснянського районного суду Києва про зміну запобіжного заходу навіть не розглядалося. Ми щотижня будемо подавати суду клопотання про звільнення під заставу", - сказав Синиченко.

Відео дня

Адвокат пояснив, що на відміну від колишнього КПК, новий Кримінальний процесуальний кодекс має набагато більшу кількість статей, що передбачають обрання м'якшого запобіжного заходу.

Синиченко нагадав, що Флетчер перебуває під вартою вже понад чотири роки, обвинувачується в скоєнні ненасильницького злочину, всі розумні терміни його тримання під арештом закінчилися, і незвільнення обвинувачуваного порушує підписану Україною Європейську конвенцію з прав людини.

Адвокат також звернув увагу на те, що не відповідає дійсності поширена інформація про нібито причетність Флетчера до скоєння злочинів матеріального характеру в США і Європі, і що він оголошувався ФБР США в розшук.

За словами Синиченка, ще на попередньому судовому засіданні 19 липня минулого року захист вніс клопотання про зміну Флетчеру запобіжного заходу, проте суд не став його розглядати, мотивуючи передчасністю і тим, що ще не оголошено обвинувальний висновок.

"За рік слухання справи ми продовжуємо перебувати на стадії оголошення обвинувального висновку, і скільки вона триватиме, важко припустити", - зазначив адвокат.

За словами Синиченка, якщо суд відмовиться змінити Флетчеру запобіжний захід, то захист звернеться з відповідною скаргою до Європейського суду з прав людини.

Як повідомляв УНІАН, організатора тренінгів «Секрети мільйонерів» Флетчера було затримано в Києві 22 листопада 2008 року.

У ході тренінгів Флетчер розповідав людям про різноманітні інвестиційні проекти, за рахунок яких можна збагатитися, і роз'яснював, що чим більше коштів буде інвестовано - тим більший прибуток буде одержано. Під час проведення тренінгів із слухачами укладали договори позики і спільної діяльності під обіцянку виплати від 20% до 300% річних.

Згідно з обвинувальним висновком Генпрокуратури, Флетчер очолював злочинне угруповання, до якого, крім нього, входили вісім громадян України. Він є засновником компанії "Глобальна система тренінгів" (ГСТ), яка в 2006-2008 роках проводила тренінги під назвою "Секрети мільйонерів" у великих містах України.

Крім плати за навчання у розмірі 3 тис. доларів, слухачам пропонувалося інвестувати особисті кошти в комерційні проекти Флетчера.

З початку 2008 року фінансові зобов'язання Флетчера перед вкладниками перестали виконуватися.

За даними прокуратури, від афери ГСТ постраждало 226 осіб, яким було завдано фінансових збитків на суму більш як 64 млн. грн.

Флетчер обвинувачується за трьома статтями Кримінального кодексу: ст. 255 (створення злочинної організації; від 5 до 12 років позбавлення волі); ст. 358 (підробка документів; до 5 років); ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах; від 6 до 12 років).

На майно обвинувачуваних, яке оцінили в 5 млн. грн, накладено арешт.