Київ. 21 серпня. УНІАН. Найбільше шансів перемогти на виборах мера Києва має лідер партії “УДАР” Віталій Кличко, проте і у чинного голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова все ще залишаються «непогані шанси» на перемогу.

Про це під час прес-конференції в УНІАН, присвяченої презентації дослідження Агентства моделювання ситуацій «Перспективи виборів мера Києва. Шанси основних кандидатів», сказав заступник директора АМС Олексій Голобуцький.

«При нормальній явці, при більш-менш нормальній кампанії найбільше шансів перемогти - у кандидата від опозиції. На даний момент - це Віталій Кличко», - сказав він і додав, що у разі, якщо Кличко не балотуватиметься, наступним найбільше шансів має народний депутат Петро Порошенко (позафракційний).

Відео дня

Голобуцький припустив, що Порошенка в такому випадку підтримає «Батьківщина». А також УДАР, оскільки когось іншого вони не можуть підтримувати, якщо їхнього кандидата на виборах не буде.

Водночас, вважає експерт, у Попова «залишаються непогані шанси». «Знову ж таки, виходячи з того, що будуть використані усі можливі і неможливі ресурси. І за наявності достатньо непоганих, вже освічених технічних кандидатів», - сказав Голобуцький.

Стосовно кандидатури народного депутата України від «Батьківщини» Миколи Катеринчука він висловив думку, що умовна «технічність» цього політика на виборах визначається не тим, що він «під когось працює», а тим, що передвиборчу кампанію ще ніхто не проводить, окрім нього. «Виникає питання: в чому інтерес, звідки беруться фінанси і бажання, якщо навіть ніхто не може сказати конкретну дату виборів?», - додав експерт.

Голобуцький також відзначив, що у якості кандидата на посаду мера називають і віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула. «Це дуже гіпотетично, що він може висуватися», - сказав він.

Також Голобуцький висловив думку, що народний депутат Олег Ляшко (позафракційний), у разі участі у виборах мера, під час своєї кампанії «буде чітко працювати проти Кличка».

Водночас, експерт припустив, що вибори мера Києва все ж відбудуться ще до 2015 року, «тому ми спостерігаємо таку активність саме технічних кандидатів».

У свою чергу, директор АМС Віталій Бала відзначив, що наразі існує високий рівень недовіри як до провладних, так і до опозиційних політиків. Водночас, у громадян більше «позитивних емоцій» викликають політики, які можуть дати їм надію. «Той, хто буде апелювати до емоційних речей, до гідності, позитиву, до добра та світла, він, як би це не звучало неприродно з боку політичних технологів, консультантів, які радять більш цинічні речі, але в цій ситуації, яка склалася в країні, мені видається, це буде найкращий варіант в ситуації з виборами у Києві», - сказав він.

Крім того, Бала висловив думку, що «війна» навколо Київради продовжуватиметься і з кожним наступним її засіданням виникатимуть суперечки, легітимна вона чи ні.

Як відзначається у дослідженні, народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко навряд чи зможе скласти серйозну конкуренцію «важковаговикам» від влади та опозиції.

Водночас, «Батьківщина» має негативний досвід участі у виборах мера Києва, адже другий результат народного депутата Олександра Турчинова у 2008 році «розцінювався як поразка політичної сили Юлії Тимошенко».

Крім того, йдеться у дослідженні, при очевидних суперечностях між Партією регіонів та опозицією, кандидати від третіх партій, в тому числі, парламентських (представлені комуністами), серйозно не зможуть втрутитися у боротьбу за посаду голови міста Києва. Малоймовірною є також поява сильних незалежних кандидатів, потужних незалежних підприємців, а також представників колишніх київських еліт.