Київ. 20 серпня. УНІАН. Директор приватної компанії «Бухгалтерський клуб «ЮРРС», що працює понад 10 років на ринку бухгалтерських послуг, Раїса Соломонюк просить керівництво держави, зокрема Президента України, генерального прокурора створити діючу правову систему захисту в сфері підтримки малого та середнього бізнесу, зокрема - від спроб рейдерства, припинення бізнесу тощо.

Про це Соломонюк заявила на прес-конференції УНІАН.

За її словами, компанія, що працює в Броварському районі Київщини, до недавнього часу мала гарний позитивний імідж та репутацію, але наразі втрачає клієнтів і не може відновити той рівень роботи, який був до квітня цього року.

Відео дня

Як повідомила власник бізнесу, в квітні в офіс компанії завітав слідчий у супроводі групи осіб, який повідомив про кримінальне провадження проти фірми - колишнього партнера компанії Соломонюк, і на підставі цього вилучив всю документацію, а також частину технічних засобів, на яких зберігалась інформація, в тому числі закрита, та архівні дані.

Як поінформувала Соломонюк, згодом після її звернення до суду виявилось, що “тимчасово вилучене майно утримується УБЕЗом безпідставно, тобто чиниться перешкоджання роботі підприємства”. Також, за її словами, було отримано судове рішення про повернення всього майна компанії.

“Але кожне рішення суду, яке було, не виконувалось. Про це свідчить наше звернення і в обласну прокуратуру, звернення в контролюючі органи, які перевіряють діяльність УБЕЗ. Але ніяких дій не послідувало. Нам постійно створювали проблеми. Документи нам повернули лише 22 травня, всі в хаотичному стані, порвані. Ми зараз все відновлюємо», - сказала Соломонюк.

Вона відзначила, що до цього дня їм не повернули частину документів, флешки, бланки, хоча є відповідні рішення суду.

При цьому Соломонюк зауважила, що «слідчий отримав доступ до бази персональних даних багатьох підприємств, що працюють з нами. Ці бази скопійовані і слідчий нас повідомив, що вони зберігаються, але в кого - ми не знаємо”.

“Враховуючи те, що ми давно на ринку і нам на зустріч пішла Броварська податкова — нам надали можливість отримати ключі доступу до рахунків, підписи електронні повторно, нам надали можливість здати звіти на паперових носіях, зробити акти звірки, тому ми з цієї ситуації, може й не зовсім без втрат, але все ж вийшли”, - пояснила керівник компанії.

За її словами, компанія намагається відновити свою роботу, але тиск на неї продовжується. Зокрема Соломонюк повідомила про порушену проти неї кримінальну справу за використання неліцензійного обладнання.

«Я надала прокурору документи про ліцензійність ПЗ, котрі змогла відновити, ми офіційно зареєстровані на сайті 1-С, надала частину документів на Windows, а іншу частину утримує у себе той самий слідчий, а прокурор все одно, ігноруючи всі докази, передав проти мене справу до суду. Мене не змогли зламати, коли просто пограбували офіс, та вирішили піти іншим шляхом, сфабрикувавши проти мене справу», - заявила керівник компанії.

При цьому Соломонюк наголосила, що такими діями правоохоронців компанії було завдано шкоди, оскільки «деякі клієнти дійсно засумнівалися в правдивості нашого бізнесу і пішли».

За її словами, ця прес-конференція має привернути увагу до аналогічних непоодиноких випадків тиску на малий бізнес в Україні.

“Тому я зараз звертаюсь до громадськості, до всіх органів, які можуть допомогти в цій ситуації: допоможіть, будь-ласка, прийняти ті рішення, які дадуть можливість просто спокійно працювати, сплачувати податки, просто приходити на роботу і працювати, не думаючи, що до тебе хтось прийде, увірветься до офісу. Бо так - це не зовсім правова держава ...”, - сказала Соломонюк.