Київ. 20 серпня. УНІАН. До середини 2014 року ситуація з безробіттям в Україні буде стабільною, з тенденцією зниження, повідомили фахівці Асоціації професіоналів з управління персоналом на прес-конференції в УНІАН.

Як повідомив виконавчий директор асоціації Андрій Ніколов, за результатами першого кварталу 2013 року, рівень безробіття в Україні становив 8%, що на 0,4% менше за рівень аналогічного періоду 2012 року і на 3,4% нижче за середній показник країн ЄС.

"Існує умовний "трикутник зайнятості". Це бізнес, освіта, влада. Бізнес орієнтований на легалізацію робочих місць і співпрацю з освітою, хоч його можна критикувати за фокусування на короткострокових стратегіях і низький рівень соціальної відповідальності. А освіта націлена на поступове реформування галузі, але інертність залишає її на узбіччі ринку праці", - сказав експерт.

Відео дня

Серед ефективних методів, прийнятих за останні півроку Міністерством соціальної політики, Ніколов відзначив запровадження ваучерів для перекваліфікації людей від 45 років, пільги за Єдиним соціальниом внеском роботодавцю за умов надання першого робочого місця молодому фахівцеві або створення високооплачуваних робочих місць.

За словами президента комітету сертифікації асоціації Дмитра Козлова, в найближчі 6-9 місяців не варто чекати будь-яких кардинальних зрушень показника безробіття, а зміни будуть лише на рівні галузей.

"Ми припускаємо, що позитивні зміни на ринку праці будуть в інформаційних технологіях, у медіа, в агросекторі. Що стосується таких галузей як торгівля, енергетика і фармацевтика, то швидше за все ситуація не зміниться", - сказав Козлов.

При цьому експерт зазначив, що існують ризики, про які раніше було важко уявити, проте, на даний момент вони є дуже актуальними.

"Ряд підприємств дуже тісно взаємодіє з Митним союзом і сьогоднішні події можуть привести до того, що українська продукція зіткнеться з труднощами в експорті. Цілком можливо, що HR-менеджери цих компаній вже думають про скорочення", - сказав Козлов.

Як повідомляв УНІАН, кількість безробітних, які одержують допомогу, в липні становила 353,5 тис. осіб проти 360,3 тис. осіб у червні. При цьому середній розмір допомоги в липні становив 1133 грн, що на 46 грн більше за липневий показник (1087 грн). Конкурс на 10 вакантних місць у липні становив 57 осіб проти 59 осіб у червні.