Київ. 16 серпня. УНІАН. Кримінальні справи, порушені українськими правоохоронними органами щодо колишнього народного депутата Олександра Шепелєва, і його екстрадиція до України можуть лягти в основу появи чергового сфабрикованого обвинувального висновку відносно екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили його адвокати Олександр Шепелєв (батько екс-депутата) і Олексій Волошин.

"Абсолютно очевидно, що доставка Шепелєва до України буде використана для появи чергової справи проти Тимошенко. Дасть він свідчення чи ні, вони будуть підтасовані проти Тимошенко. Я обгрунтовано вважаю, що кримінальні справи відносно Шепелєва є політично мотивованими, щоб схилити його до обмовляння опозиції та її лідера", - сказав Шепелєв.

Відео дня

За його словами, екстрадиція його сина і підзахисного з Угорщини до України спричинить загрозу життю, враховуючи умови утримання людей в установах пенітенціарної системи і методи роботи вітчизняних правоохоронних органів.

Адвокат також висловив упевненість у тому, що всі висунуті на адресу Шепелєва обвинувачення не мають під собою документально підтвердженої бази і будуються виключно на свідченнях декількох людей, яким обіцяні певні преференції у вигляді пом'якшення відповідальності за правопорушення в обмін на обмовляння Шепелєва.

Водночас він зазначив, що 14 серпня закінчився термін перебування Шепелєва під екстрадиційним арештом, і угорська сторона не видала його Україні, що може свідчити про небажання це робити.

Крім того, захисник спростував інформацію ЗМІ про те, що Шепелєв перебував в Угорщині за фальшивим паспортом. "Ніяких угорських законів він не порушував. Використання фальшивого паспорта - це хибна інформація", - сказав Шепелєв.

У свою чергу, Волошин додав, що і українська, і угорська сторони захисту докладуть максимум зусиль для того, щоб "суду в Україні над Шепелєвим до 2015 року не було, щоб Шепелєв залишився там, поки не зміниться ситуація в Україні".

"Якихось доказів, окрім свідчення декількох осіб, у матеріалах справи немає, і це розуміє угорська сторона. За 40 днів органи слідства не надали угорській стороні жодних доказів. Наскільки я знаю, угорська сторона не надає політичного притулку. Вона може надати статус біженця, оскільки він (Шепелєв) не засуджений і йому можна надати такий статус", - сказав Волошин.

Як повідомляв УНІАН, 28 січня у МВС заявили про оголошення в міжнародний розшук колишнього народного депутата Шепелєва за підозрою в привласненні майна в особливо великих розмірах і замаху на вбивство.

Відносно Шепелєва було відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191, а також ст. 15, ст. 115 Кримінального кодексу України.

За інформацією ЗМІ, Шепелєва було оголошено в розшук у справі про замах на життя екс-акціонера "Родовід Банку" Сергія Дядечка.

Шепелєв був обраний до Верховної Рад и VI скликання від БЮТ. 21 вересня 2010 року було оголошено про виключення з фракції БЮТ 28 депутатів, серед яких був і Шепелєв. У жовтні 2010 року Шепелєв увійшов до фракції Партії регіонів.

Також ЗМІ повідомляли, що Шепелєв є громадянином Канади.

5 липня цього року правоохоронні органи Угорщини надіслали українським колегам офіційне підтвердження про затримання в Будапешті Шепелєва.

За словами начальника Управління зв'язків з громадськістю МВС України Сергія Бурлакова, наразі українська сторона - Генеральна прокуратура, в першу чергу, - готуватиме необхідну документацію для екстрадиції Шепелєва до України.