Київ. 14 серпня. УНІАН. Адвокат громадянина США Роберта Флетчера, обвинуваченого в шахрайстві, Віталій Синиченко вважає, що суд має змінити запобіжний захід його підзахисному з утримання під вартою на звільнення під заставу.

Про це адвокат заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Ми кожного тижня подаватимемо суду клопотання про звільнення під заставу", - сказав Синиченко.

Відео дня

Він пояснив, що Флетчер перебуває під вартою вже більш як чотири роки, обвинувачується в скоєнні ненасильницького злочину, всі розумні строки його утримання під арештом закінчилися і незвільнення обвинуваченого порушує підписану Україною Європейську конвенцію з прав людини.

За словами Синиченка, ще на попередньому судовому засіданні у справі 19 липня минулого року захист вніс клопотання про зміну Флетчеру запобіжного заходу, проте суд не став його розглядати, мотивуючи передчасністю і тим, що ще не оголошено обвинувальний висновок. "За рік слухання справи ми продовжуємо перебувати на стадії оголошення обвинувального висновку, і скільки вона триватиме - складно припустити", - сказав адвокат.

При цьому він зазначив, що за цей час стороні захисту вдалося переконати суд збільшити кількість засідань і їх тривалість, оскільки кожній людині законом гарантовано розгляд його справи в розумні терміни.

Синиченко також відзначив, що якщо суд відмовиться змінити Флетчеру запобіжний захід, то захист звертатиметься з відповідною скаргою до Європейського суду з прав людини.

Як повідомляв УНІАН, організатор тренінгів «Секрети мільйонерів» Флетчер був затриманий в Києві 22 листопада 2008 року.

Під час тренінгів Флетчер  розповідав людям про різноманітні інвестиційні проекти, за рахунок яких можна збагатитися, і роз'яснював, що чим більше коштів буде інвестовано - тим більший прибуток буде одержано. Під час проведення тренінгів зі слухачами укладалися договори позики і спільної діяльності під обіцянку виплати від 20% до 300% річних.

Згідно з обвинувальним висновком Генпрокуратури, громадянин США Флетчер очолював злочинне угруповання, до якого, крім нього, входили вісім громадян України. Він є засновником компанії "Глобальна система тренінгів" (ГСТ), яка в 2006-2008 роках проводила тренінги під назвою "Секрети мільйонерів" у великих містах України.

Крім плати за навчання у розмірі 3 тисяч доларів, слухачам пропонувалося інвестувати особисті кошти в комерційні проекти Флетчера.

З початку 2008 року фінансові зобов'язання Флетчера перед вкладниками перестали виконуватися.

За даними прокуратури, від афери ГСТ постраждали 226 чоловік, яким було завдано фінансової шкоди на суму більш як 64 млн. грн.

Флетчер обвинувачується за трьома статтями Кримінального кодексу: ст. 255 ("створення злочинної організації"; від 5 до 12 років позбавлення волі); ст. 358 ("підробка документів"; до 5 років); ч. 4 ст. 190 ("шахрайство в особливо великих розмірах"; від 6 до 12 років). На майно обвинувачених, яке оцінили в 5 млн. грн, накладено арешт.