У підсумковій резолюції Ювілейного збору провідних пошукових об’єднань  та спеціалізованих підприємств «Аджимушкай. 40 років досліджень», що відбувся 8-9 серпня у Керчі, його учасники закликали всі організації, зайняті пошуком і увічненням пам'яті захисників та визволителів Батьківщини, загиблих під час Великої Вітчизняної війни, застосовувати комплексний підхід до дослідження місць бойових дій, виключити безсистемні пошукові роботи та вдосконалити форми ведення польової документації, ефективність фіксації і збереження інформації. В підсумковій резолюції учасники заходу звернулися до Голови Верховної Ради України з проханням підтримати Проект Закону України «Про проведення пошуку і впорядкування поховань останків жертв воєн та політичних репресій та увічнення їх пам'яті», в розробці якого  брали участь фахівці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, представники пошукових об’єднань  та спеціалізованих підприємств. На думку учасників заходу, він найбільш повно відповідає вимогам науковості та ефективності пошукової діяльності.
Ювілейний збір пошукових об’єднань «Аджимушкай. 40 років досліджень» зібрав фахівців України, Росії й Молдови у Керчі. Це не випадковість – адже експедиція «Аджимушкай» під керівництвом В.В.Сімонова (АР Крим, Україна) та В.К.Щербанова (РФ) стала символом дослідницьких традицій та системної роботи пошуковців, які виступили за правдиву історію та зв’язок поколінь.
«Завдяки експедиції, 40-річчя якої ми зібралися відзначати, ми дізналися більше  про трагедію початкового етапу Великої Вітчизняної війни. Аджимушкай можна назвати ще однією Брестською фортецею. Але правда про події, які тут відбувалися в 1942 році, довгий час замовчувалася. Сьогодні подвиг захисників Криму, які полягли в каменоломнях Аджимушкаю, стає відкритою сторінкою історії завдяки пошуковцям», - сказав під час урочистого відкриття заступник Міністра  регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Андрій Білоусов.
Предумовою ефективності пошукової роботи, мета якої – увічнення пам'яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, є не лише масштабність заходів, а й системність ведення польової документації та збереження отриманої інформації. Саме на конкретних механізмах цього процесу наголосили представники пошукових організацій України, Росії та Молдови під час практичної конференції у рамках Ювілейного збору «Аджимушкай. 40 років досліджень».
«Найголовніше те, що пошукові об’єднання наших країн розуміють сьогодні необхідність  курсу на трансформацію меморіально-пошукових робіт у науково-пошукові.  Тобто втілення комплексного підходу в дослідженні місць бойових дій та інших об'єктів культурної спадщини забезпечує метод польової археології, - наголосив Відповідальний секретар Державної  міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, голова правління Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін, - Загалом за результатами нашого діалогу в рамках Збору відчувається прогрес у пошуковому русі. За останній рік значно збільшилася кількість громадських організацій, які висловили намір працювати винятково в межах правового поля та існуючих нормативних документів».
Змістовними були доповіді російських колег. Гостями Ювілейного збору та практичної конференції було відмічено, що в розробці та втіленні в життя наукової методики проведення польових пошукових робіт та уніфікації звітної документації українські пошуковці – на крок попереду.
Учасниками конференції було прийнято рішення схвалити передовий досвід провідних пошукових організацій з впровадження в практичну польову пошукову діяльність методів наукового збору і фіксації супутньої інформації із застосуванням археологічних методик. Зокрема, високий рівень роботи з фіксації та збереження інформації  засвідчили представники організацій: «Східно-Кримський центр військово-історичних досліджень» (м.Керч, АР Крим), Історико-пошукова організація «Пошук-Дніпро» (м.Дніпропетровськ), Об'єднання «Червона Зірка» (м.Токмак, Запорізька область), Всеросійська громадська організація з увічнення пам'яті про загиблих при захисті Вітчизни «Поиск» (м.Москва, РФ), Краснодарська крайова громадська воєнно-патріотична пошукова організація «Асоціація пошукових загонів «Кубань-Поиск» (м.Краснодарськ, РФ).
«Я надзвичайно рада, що зустрілася з людьми з таким досвідом пошукової роботи, що в нас була можливість взяти участь у конференції. Наша Асоціація існує порівняно недовго - три роки, але ми вже маємо свої певні здобутки. Вважаю дуже важливим ділитися досвідом оформлення документації:  актів, звітів, які в обов'язковому порядку мають передаватися в архіви. Адже ми це робимо не для себе, а для майбутнього покоління, для нашої історії та збереження миру», -  зазначила Голова правління  Асоціації «Меморіал» Республіки Молдова Анжела Скрипкараш.
Окрім того, учасники заходу наголосили на актуальності створення єдиного міжнародного реєстру жертв воєн в межах країн пострадянського простору, спираючись на Об’єднану базу даних «Меморіал». Адже єдиний інформаційний простір для накопичення та використання даних стосовно жертв воєн та політичних репресій дасть можливість не тільки підвищити ймовірність виявлення родичів та встановлення фактів біографії загиблих, а й дозволить підвищити ефективність польових пошукових робіт за рахунок підвищення якості їх попередньої підготовки.
«Ми сподіваємося, що відповідно прийнятій резолюції Ювілейного збору пошукових об’єднань  «Аджимушкай. 40 років досліджень» керівництво країни і депутатський корпус прислухаються до думки фахівців, зайнятих соціально важливою діяльністю – пошуком і увічненням пам'яті загиблих у роки війни та збереженням історичної пам'яті народу, - підсумував Відповідальний секретар ДМК, голова правління ВГО «Союз «Народна пам'ять» Ярослав Жилкін. – Адже обмін передовим досвідом у сфері меморіальної роботи і польових досліджень, який здійснено в рамках Збору, є відчутним кроком на шляху до єдиної мети діяльності пошуковців наших країн – збереження правдивої історії та постійного вдосконалення роботи».