Київ. 6 серпня. УНІАН. Трудові колективи низки столичних кінотеатрів, що приєднуються до КП “Київкінофільм”, згодні на підписання з владою нових договорів оренди в рамках реорганізації, навіть з більшими ставками, але з гарантією стабільної роботи існуючих колективів.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав директор КП “Кінотеатр “Київська Русь” Станіслав Ситник.

На сьогодні, за його словами, низка міських кінотеатрів працюють відповідно до договорів оренди, які є “дивним папірцем, який для КМДА ніби й документ, а ніби й ні”.

Відео дня

“Сьогодні вони цим документом вже погрожують кінотеатрам. За таким договором наразі працюють кінотеатри: “Київ”, “Жовтень”, “Київська Русь”, “Кінотеатр ім. Шевченка” і “Кінотеатр ім. Гагаріна”... За якоюсь причиною зараз вимагають віддати все майно КП “Київкінофільм”, - заявив Ситник.

За його словами, кінотеатр “Київська Русь” є прибутковим і сплачує оренду - 50 тис. грн. на місяць.

“Якщо хочуть 200 тис. грн. - давайте! З 90-х років бюджетних коштів в кінотеатр не вливалось. І ми не хочемо бюджетних коштів. В нас є банк, який нас обслуговує, кредит. І 6 років кінотетатр крутить кіно першим екраном”, - зазначив керівник КП “Київська Русь”.

Заступник директора кінотеатру ім. Шевченка Людмила Ковалевич зауважила, що для врегулювання правомірності питання треба, щоб Київрада прийняла рішення про дозвіл відповідній структурі КМДА на підписання оренди з трудовими колективами.

“Зараз це дуже небезпечна ситуація. В ці кінотеатри втручаються з 2007 року (було прийнято перше рішення Київради про об'єднання всіх муніципальних кінотеатрів у КП “Київкінофільм” - УНІАН)... Тут вбачається програма: в одні руки під “Київкінофільм”, банкрутство очевидне, бо борги в деяких кінотеатрів. А потім інвестор — хороший дядя і все моє”, - застерігає Ковалевич.

Керівник кінотеатру ім.Гагаріна Олексій Прасол нагадав, що заклад не функціонує за призначенням вже 6 років і пережив у своїх приміщеннях роботу ринку. За його словами, якщо договір оренди буде “узаконений”, це стане гарантією того, що можна вкласти в кінотеатр гроші та працювати як комунальний заклад. “Або ще більш бажано отримати приватизацію трудовому колективу і знову ж таки - вкладати кошти і працювати як комунальне підприємство”, - додав Прасол.

Директор КП “Кінотеатр “Братислава” Руслан Білецький звернув увагу, що в цьому закладі не сформовано товариство і наразі ситуація з реформуванням закладу супроводжується звільненням працівників, прийомом на їхні місцях нових людей, а також припиненням роботи кінотеатру. Він просить владу перш за все зберегти працівників та не допустити припинення функціонування закладу кінопрокату.

“Трудовий колектив задає запитання: що нам робити, коли ми будемо працювати? Ми не можемо дати відповіді. З 1 числа було показове — ніби кінотеатр запрацював. Зараз — ні вчора, ні сьогодні - кінотеатр знову не працює. Працівникам ніхто не дає чітких відповідей на їхні запитання”, - прокоментував він ситуацію.

Керівники кінотеатрів сподіваються, що на найближчих зустрічах трудових колективів з директором Департамент культури КМДА Світланою Зоріною конфліктні моменти, що виникли в ході реорганізації, будуть зняті. А також повідомили, що планують пропонувати КМДА та Київраді розглянути можливість підписання нових багаторічних договорів оренди зі збереженням трудових колективів та відповідними гарантіями.

Як повідомляв УНІАН, комунальна мережа «Київкінофільм», за рішенням Київради від 22 травня ц.р., має розширитися з 8 до 16 кінотеатрів. Йдеться про кінотеатри “Братислава”, “Київська Русь”, “Лейпціг”, “Ленінград”, “Росія”, “Флоренція”, “Загреб” та кінотеатр “Ім.Шевченка”.

Депутати доручили КМДА утворити комісію щодо кінотеатрів, що приєднані до “Київкінофільму”.

Доповідаючи з цього питання, заступник голови КМДА Віктор Корж пояснив депутатам, що рішення міськради 2007 року про створення КП “Київкінофільм” шляхом об’єднання всіх комунальних кінотеатрів Києва було виконано частково.

До цього часу тривали судові процеси, ініційовані керівництвом кінотеатрів, які не погоджувались з рішенням Київради. Однак, розгляд в судах завершився і наразі, щоб забезпечити подальшу діяльність кінотеатрів комунальної власності підготовлений цей проект рішення, зазначив Корж.

Він запевнив депутатів, що виїжджав до вказаних кінотеатрів і більшість з них перебувають у занедбаному стані

1 серпня ц.р. представники колективу кінотеатру «Київська Русь» за підтримки активістів Всеукраїнського об’єднання «Свобода» пікетували Київську міську державну адміністрацію з вимогою припинити рейдерське захоплення столичних кінотеатрів.