Київ. 26 липня. УНІАН. Міністерство молоді та спорту України підписало з дослідницькою компанією GP Group та ГО “Фонд суспільної безпеки” меморандум про співпрацю в сфері прогнозів для регулювання зайнятості молоді.

Підписання відбулося сьогодні під час прес-конференції в УНІАН, де презентувались результати проведеного GP Group дослідження ринку праці шляхом опитування провідних роботодавців - бізнес-організацій, що мають високу соціальну активність.

Дослідження було здійснено в рамках проекту “Розробка та лобіювання проекту постанови КМУ щодо прогнозування ринку праці для підвищення ефективності програм професійної підготовки та програм зайнятості населення” за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Відео дня

Меморандум підписали перший заступник міністра молоді та спорту Сергій Глущенко, директор громадської організації «Фонд суспільної безпеки» Василь Стадник та старший партнер HR-дослідницької компанії GP Group Олексій Зволинський.

Як зазначив Глущенко, в державі створені всі законодавчі інструменти для формування прогнозів і вже є перші результати досліджень, які здійснено за підтримки громадської організації та міжнародних донорів. Ці дослідження будуть продовжені в більших масштабах в різних сферах і мають надати окремі конкретні картинки по галузях, сказав він.

Очікується, що така співпраця та дослідження допоможуть у вирішенні проблеми врегулювання зайнятості та нададуть молоді можливість зорієнтуватися в кар'єрі та обранні спеціальності, зокрема, при вступі до вишу.

“Сьогодні ми не маємо чіткої відповіді, куди спрямовувати нашу молодь — потрібні прогнози та зворотній зв'язок як від державних компаній, так і від бізнесу. Зробити це можна шляхом досліджень, методологію яких розробили недержавні фахівці. Ці дослідження — можливість відрегулювати більшість найважливіших процесів на ринку праці, а для молоді — шанс отримати чіткі орієнтири для визначення свого майбутнього”, - сказав Глущенко.

За словами Зволинського, розроблена методологія опитування роботодавців дозволяє отримувати безпосередньо від учасників ринку надійні дані про майбутні робочі місця, можливості кар'єри, навички, вміння, які потрібні для влаштування на роботу.

“І якщо сьогодні шляхом збору інформації лише від незначної кількості роботодавців ми побачили, що протягом 5 років вони створять 3 тис. робочих місць, і знаємо, що це за спеціальності, можна уявити, яке значення матимуть для економіки масштабні галузеві дослідження, які ми готові проводити”, - зазначив представник GP Group.

Стадник повідомив, що до розробки методології дослідження, крім фахівців GP Group, були залучені експерти Інституту демографії та НаУКМА. Планувалось, що це перше дослідження буде проведено серед 50 компаній у різних секторах економіки, але відгукнулись десь 30% бізнес-компаній, до яких звернулись.

Так, прогноз створення робочих місць сформовано на підставі даних таких компаній, як, зокрема, «Майкрософт Україна», ОАО “Єрнст єнд Янг”, ООО “СушиЯ”, ЧАО “Карлсберг”, Корпорація “Артеріум”, МЕТРО Кеш енд Керрі Україна, ОАО “Комфі Трейд”, ПАТ “Райффазен Банк Аваль”, Корпорація “Індустріальний союз Донбасу”. Загальна чисельність робочих місць на підприємствах, що аналізувались, - 48 тис. 807. Респонденти представляли галузі: консалтинг/аудит, торгівлю, IT, громадське харчування, медичну промисловість, харчову промисловість, промисловість, сільське господарство та фінансові послуги.

Згідно з презентованими даними, на підприємствах, що досліджувались, у 5-річній перспективі з прогнозованих до створення 2 тис. 855 робочих місць, 1 тис. 649 місць - у компаніях сфери сільського господарства, 923 - громадського харчування, 127 - торгівлі, 111 - консалтинг/аудит та 45 робочих місць - IT. Причому із загально прогнозованого обсягу створених робочих місць лише 12% - для спеціалістів (або 344 людини), а 88% - для кваліфікованих та некваліфікованих працівників (2 тис. 541 людина).

За словами Зволинського, слід бути готовими до того, що роботодавці запрошуватимуть на роботу працівників із перспективою кар'єрного росту, а не відразу на посади спеціалістів та керівників.