Київ. 24 липня. УНІАН. Депутат Харківської обласної ради Іван Варченко звернувся до Генеральної прокуратури з проханням перевірити факт розкрадання бюджетних коштів, виділених на ремонт та обладнання 15 шкіл в Харківській області.

Про це Варченко повідомив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

За його словами, наприкінці 2011 року від імені компанії "НАК "Нафтогаз Україна", яка дотується з державного бюджету, на Харківську область, а саме: на Дергачівський район, було перераховано близько 20 млн грн для допомоги в соціально-економічному розвитку.

Відео дня

"Ці 20 млн грн були розділені між різними департаментами: 6 млн грн - на освіту, 8 млн грн - на медицину, решта 8 млн грн - на інші напрямки", - зазначив Варченко.

Він наголосив, що у нього в розпорядженні є документи, які доводять, що з "6 млн, призначених для ремонту та оснащення 15 шкіл Харківської області, вкрадено близько 3 млн через завищення ціни на матеріали та послуги".

За його словами, згідно з проведеним аудитом кошторису ремонтних робіт, будівельні матеріали купувалися в кілька разів дорожче за ринкову роздрібну ціну. "Так, грунтівка купувалася вдвічі дорожче ніж реальна ринкова роздрібна ціна, обрізний брус - в 4 рази дорожче, лінолеум - в 6 разів дорожче тощо", - сказав він.

Крім того, депутат навів дані з акту прийому-передачі виконаних робіт підрядниками, де зазначається, що установка мийки чи унітазу коштувала державі 2-3 тис. грн за одну точку, тоді як ринкова ціна згідно з аудитом - 150-250 грн.

Депутат припустив, що в цій схемі "зав’язані департамент освіти місцевої державної адміністрації, як розпорядники цих коштів, і правоохоронні органи, які повинні за фактом проходження таких сум перевіряти накладні".

Він зазначив, що звернувся до Харківського обласного прокурора з проханням перевірити факт розкрадання бюджетного майна, оскільки "є ознаки дій організованої злочинної групи, до якої причетний районний прокурор".

"Обласна прокуратура надала відповідь, що після внутрішнього розслідування не виявила причетності районного прокурора. Після чого я звернувся до генерального прокурора за роз’ясненнями, чому прокуратура не причетна до цих фактів, коли за кожним фактом перерахування коштів районний прокурор здійснював перевірку? Вчора ввечері мені прийшла відповідь від Генеральної прокуратури, що моя скарга на прокуратуру передана в обласну прокуратуру з тим, щоб вони зробили чергові висновки", - повідомив депутат.

Варченко наголосив, що чиновники, які безпосередньо підписували документи, отримали підвищення. Так, за його словами, начальник районного управління освіти стала першим заступником голови райдержадміністрації, а її заступник перейшов на посаду начальника районного управління освіти.

Між тим він повідомив, що 6 червня Держфінінспекція почала перевірку фактів розкрадання державних коштів, і зараз розслідування продовжено на місяць.

Присутній на прес-конференції керівник прес-служби Держфінінспекції Олег Хомин повідомив, що ревізія за зверненням депутата Варченка триває і проводиться перевірка усіх вказаних фактів. "Під час ревізії перевіряється кілька десятків субпідрядників, які виконували цю роботу. Я думаю, що через це вона трохи затягнеться і на початок серпня ще не буде готова", - зауважив він.