Київ. 23 липня. УНІАН. Правозахисники заявляють про наміри створити Всеукраїнський громадянський рух "Врадіївське повстання за справедливість". Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив учасник Врадіївської ходи, правозахисник Богдан Хмельницький.

Ініціатива створення громадського руху, за словами організаторів, з’явилася вчора, 22 липня, під час пікетування Фастівського райуправління міліції, де зібралось близько 170 небайдужих громадян з вимогами притягнути до відповідальності міліціонерів, які катують затриманих громадян і ув'язнених в СІЗО.

"В кожного з цих громадян є свої скарги щодо свавілля міліції. Завдяки мітингу фастівська міліція зареєструвала усі скарги. Потім ми пішли ходою на прокуратуру і штурмом домоглися зареєструвати скарги громадян. І зараз "Врадіївська хода" дала нам поштовх, і така "Врадіївська хода" має бути в кожному місті. Вона показала, що люди можуть вийти і сказати, що так не буде. Якщо людина приходить одна, то її ніхто не чує. Якщо приходить громада, то тоді все йде по закону. Наша мета - об’єднатися, щоб все йшло по закону", - сказав Хмельницький.

Відео дня

Також організатори громадського руху закликали збиратись на майданах своїх міст, щоб в кожному населеному пункті були свої осередки. Вони наголосили, що акції протесту проти свавілля міліції пройшли у Врадіївці, Голованівську, Первомайську, Хрестинівці, Жашкові, Умані, Білій Церкві, Василькові, Києві.

Між тим, серед ініціаторів створення громадського руху врадіївчан не було. Присутні на прес-конференції мешканці Врадіївки, зокрема ті, хто пройшов весь шлях Врадіївської ходи, закликали організаторів руху не спекулювати їхніми досягненнями та дочекатися поки вийде з СІЗО ініціатор Врадіївської ходи Василь Любарець, якого вчора Шевченківський райсуд Києва засудив на 10 діб арешту.

"Будь ласка, давайте поки що утримаємося від спекуляцій на Врадіївській ході, поки в СІЗО перебуває наш лідер. Тим паче брати ім’я "Врадіївське повстання" без погодження", - сказав учасник Врадіївської ходи Олександр Кравчук, звертаючись до ініціаторів створення громадського руху.

Також Кравчук звинуватив представників політичних партії, які також є ініціаторами громадського руху, в брехні, нібито вони не були учасниками Врадіївської ходи. "Я - безпосередньо учасник Врадіївської ходи. А була ще й врадіївська їзда, коли деякі представники політичних сил роз’їжджали на дорогих автомобілях. Крім того, коли ми прийшли до Києва і була домовленість наступного ранку організовано всім разом піти на Майдан. Вранці люди, які йшли своїми ногами до Києва, прокинулися і побачили, що хода під партійними прапорами пішла до будівлі МВС. Нас тоді використали політики", - розповів активіст Врадіївської ходи.

В підсумку, ініціатори створення громадського руху і активісти Врадіївської ходи домовились дочекатися звільнення Василя Любарця, після чого створити координаційну раду громадського руху.