Київ. 23 липня. УНІАН. Міжнародна організація захисту тварин «Four Paws» («Чотири лапи») та українські зоозахисники вимагають припинити проведення в Україні нелегальних змагань, під час яких собак нацьковують на занесених до Червоної книги бурих ведмедів.

Про це представники зоозахисних організацій заявили під час прес-конференції в УНІАН.

«Міжнародна організація, французький виробник кормів для котів та собак «Royal Canin», який здійснює свою діяльність у низці країн, спонсорує жорстокі видовища в Україні. Це стосується нелегальних змагань собак на підсадного ведмедя», - повідомив директор із розвитку проектів «Four Paws», доктор Амір Халіл.

Відео дня

Так, учасники прес-конференції продемонстрували відео зі змагань, які проходили на Вінниччині у квітні. Під час таких змагань протягом декількох годин з інтервалом у 10 хвилин на прив’язаного ведмедя нацьковують 2-3 собак. Таким чином, журі оцінює собак і господар найбільш агресивної з них отримує приз.

«Ми маємо інформацію щодо нелегального спонсорування «Royal Canin» даних змагань» - сказав Халіл і додав, що вони зв’язалися із представником цієї організації і у своїй відповіді «Royal Canin» підтвердили факт своєї участі у такому заході, проте лише один раз – у квітні.

За словами представника «Royal Canin», вони спонсорували лише цей захід і надали кубки для цих змагань. Крім того, в організації стверджують, що не знали нічого про участь ведмедів у змаганнях.

Проте, представники «Four Paws» продемонстрували фото, на яких зображено безліч кубків із логотипом «Royal Canin», на яких чітко вказано, що це змагання за участі ведмедів. «Це значить, що «Royal Canin» було відомо про змагання на підсадного ведмедя», - наголосив Халіл і додав, що у Франції зараз також розповсюджується інформація про такі дії компанії.

Він також наголосив, що відповідно до українського законодавства такий тип змагань є нелегальним. Проте, вони проходять в Україні 4-6 разів на рік.

«Ми хочемо назавжди припинити такі жорстокі змагання в Україні, оскільки це нелегально. Ми б хотіли, щоб такий відомий виробник корму, як «Royal Canin» узяв відповідальність за тварин, щоб вони поважали тварин», - сказав зоозахисник.

Халіл також підкреслив, що за приблизними підрахунками «Four Paws», в Україні на таких станціях для цькування налічується від 15 до 20 ведмедів. Тварини живуть там на бетонній підлозі в крихітних клітках, а у багатьох особин видаляються кігті, аби вони не могли завдати шкоди собакам.

Він також зауважив, що у дикій природі України проживає понад 200 бурих ведмедів. «Чотири лапи» готові працювати із владою України і створити безпечний парк для ведмедів в Україні», - сказав Халіл і додав, що центр для бурих ведмедів вже був відкритий у Житомирській області.

За словами президента Асоціації зоозахисних організацій України Асі Серпінської, в Україні подібним заходам сприяють не лише потужні фірми, але і влада.

Вона також наголосила, що собак тренують не лише на ведмедях, але і вовках, лисицях, борсуках та єнотовидних собаках.

«Всі наші звернення до Генпрокуратури, Міністерства екології, Міністерства внутрішніх справ, Спілки мисливців та рибалок – всі вони не дали ефекту», - зауважила Серпінська.

Вона також додала, що такі станції в Україні знаходяться, зокрема, у Львівській, Хмельницькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях.