Київ. 19 липня. УНІАН. В законопроекті «Про свободу мирних зібрань» (№2508а-1), який внесено на розгляд Верховної Ради України народними депутатами з фракції партії «УДАР», передбачені норми, які реалізують конституційне право громадян на мирні збори.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН сказав один із авторів законопроекту, народний депутат України Ростислав Павленко. Він наголосив, що даний законопроект розроблявся за участю представників громадських організацій.

Павленко наголосив: «В законопроекті основна ідея - право громадян на мирні збори є конституційно гарантованим правом і справа держави лише допомогти людині реалізувати це право, а не створювати перепони, чим би ці перепони не були обумовлені».

Відео дня

Павленко зазначив, що якби сьогодні діяв даний законопроект, то конфліктів, які сьогодні відбуваються у зв’язку з протестами проти свавілля міліції в ряді регіонів, можна було б уникнути.

Народний депутат стверджує, що в законопроекті передбачені широкі права організаторів акції, зокрема, на встановлення сцени, на ведення агітації, на збір підписів, організацію ходи .

Павленко зазначив, що в законопроекті передбачено, що для акції, яка проводиться в межах одного населеного пункту повідомлення до органів влади має надійти за 6 годин. За його словами, в тому випадку, коли в акції візьмуть участь понад тисячу людей, або коли акція виходить за межі певного адміністративного пункту, то передбачається повідомлення за 24 години. При цьому він підкреслив, що «лише не подання повідомлення не може бути підставою для того, щоб заборонити акцію». Він нагадав, що «є, так звані, спонтанні акції, і якщо люди миттєво прореагували на подію, але при цьому не порушують Конституції, не порушують прав і свобод інших людей, то ніхто не може лише на тій підставі, що вони не повідомили про акцію розігнати їх чи заперечити їх право на мирні збори і висловлення своєї позиції без зброї, без насильства».

Депутат наголосив, що в законопроекті виписано, на яких підставах може бути обмежене право на мирні зібрання. За його словами, лише суд може обмежити це право. «Важливо те, що законопроектом суддя позбавлений можливості фантазувати, мовляв ця акція може призвести до конфлікту і на цій підставі забороняти проведення акції», - підкреслив Павленко. За його словами, акція може бути заборонена «лише у випадку, коли є порушення закону, тобто заклики до насильства, до повалення конституційного ладу».

Павленко зазначив, що в законопроекті виписана поведінка правоохоронних органів під час проведення мирних зібрань. За його словами, правоохоронці зобов’язані забезпечити мирне проведення акції. Він додав, що в законопроекті є норма про те, що правоохоронні органи на вимоги організаторів акції мають видаляти провокаторів, котрі намагаються розпочати сутичку.