Київ. 11 липня. УНІАН. Законопроект «Про свободу мирних зібрань» №2508а, ініційований представниками влади та опозиції, несе в собі багато загроз для реальної свободи мирних зібрань громадян.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав голова Інституту "Республіка", правозахисник Володимир Чемерис.

За його словами, незважаючи на новий номер, цей законопроект «буквально слово в слово повторює законопроект №2450, який через протести громадськості був знятий з розгляду в попередній Верховній Раді».

Відео дня

«Очевидно, у зв’язку з тим, що у нас соціальна ситуація в Україні дуже сильно напружується, то владі просто необхідно мати закон для того, щоб уже по закону припиняти зібрання людей, які виступають за свої права, чи хочуть якимось чином змінити Україну» - сказав Чемерис.

Він зазначив, що законопроект №2508а встановлює, зокрема, необхідність повідомлення про проведення зібрання за 48 годин. «Зараз ніякого терміну не існує де-факто і де-юре. Люди повідомляють буквально за день, за кілька годин про проведення зібрання. Найбільш часто зібрання, які в нас відбуваються, - це повідомлення з сьогодні на завтра», - додав правозахисник.

Таким чином, відзначив він, «влада зможе заборонити усі неугодні мітинги». «У нас стане більше судових заборон зібрань і стане менше самих зібрань», - сказав Чемерис.

Крім того, наголосив він, законопроект не зменшує, а лише переформульовує підстави для заборон мітингів, що так само може тягнути за собою судові заборони зібрань.

«Якщо цей законопроект стане законом, то практично неможливо буде проводити спонтанні зібрання», - наголосив правозахисник і додав, що прикладом такого важливого для громадськості зібрання є протест у Врадіївці.

Також законопроект, на думку правозахисників, обмежує права неповнолітніх і недієздатних. Водночас, у ньому надто регламентовані вимоги до повідомлення про проведення зібрання. Наразі можна вказувати лише час і місце зібрання, а нові вимоги вказувати чисельність і мету зібрання можуть стати і зараз є фактичною підставою для заборони заходу.

Чемерис відзначив також, що у разі прийняття, закон по суті узаконить місцеві положення, що обмежують право на протест. Так, зараз відповідні положення можна скасувати в суді, а у разі ухвалення закону вони стануть законними і оскаржувати їх не можна буде.

Крім того, за його словами, цей закон дасть підстави міліції затримувати учасників зібрань на підставі статті 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання законного розпорядження міліції). «Якщо зараз ми виграємо в судах такі затримання, то після ухвалення цього закону вони враз стануть законними», - сказав Чемерис.

Також законопроект детально регламентує поведінку учасників і організаторів зібрань. «Таким чином, свобода зібрань уже перестане бути свободою. Тому що в такому разі буде розписано, за скільки вам повідомляти, як іти, як ходити строєм, туди можна, а туди не можна. Після того, як цей законопроект, не дай Бог, стане законом, у нас просто перестане існувати таке поняття як свобода мирних зібрань», - сказав правозахисник.

Він відзначив, що наразі також готуються альтернативні законопроекти, які найближчим часом будуть внесені до парламенту. Зокрема, розроблений експертами Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!».

Чемерис також відзначив, що у Росії та Азербайджані також ухвалювалися подібні спеціальні закони, які на стадії розробки мали підтримку експертів та правозахисників, проте після прийняття до них було внесено низку поправок. «І що зараз робиться в Росії, в Азербайджані чи в Білорусі з мирними зібраннями – тут не варто говорити», - сказав він.

В той же час, за словами Чемериса, багато депутатів не збираються підтримувати цей законопроект, адже він був зареєстрований без консультацій з громадськістю. «Практично вся опозиція і частина Партії регіонів не збираються голосували за цей законопроект», - сказав він і висловив сподівання, що законопроект №2508а не буде ухвалено парламентом.

На думку Чемериса, найкращим варіантом для України є взагалі відсутність такого спецзакону та реформування Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства України, а також низки законів, зокрема, про міліцію та місцеве самоврядування.

Як повідомлялося, ще минулий склад Верховної Ради намагався ухвалити закон "Про порядок організації та проведення мирних заходів". Проте через тиск опозиції і громадських організацій остаточна редакція документа так і не з'явилася.

4 липня у ВР було зареєстровано законопроект про мирні зібрання, ініціаторами якого виступили народні депутати від «Батьківщини» Андрій Шевченко, Григорій Немиря, Мустафа Джемілєв, Ірина Луценко, народні депутати від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, Сергій Тігіпко та Іштван Гайдош, а також народний депутат від КПУ Василь Самойленко.