Київ. 9 липня. УНІАН. Народний депутат з фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко під час прес-конференції в УНІАН презентував книгу «Кресова книга праведників 1939-1945. Про українців, які рятували поляків, винищуваних ОУН та УПА».

За його словами, у книзі Інституту національної пам'яті Польщі з використанням документальних і архівних матеріалів та свідчень очевидців розповідається про українців - праведників миру, які рятували поляків «від геноциду з боку ОУН-УПА під час «Волинської різанини» у 1943-1945 роках. За інформацією Колесніченка, польськими вченими було встановлено імена 896 українців, які захищали поляків, 384 з яких були за це вбиті. Також ідентифіковані десятки поляків, які переховували українців від акцій відплати польських воєнізованих формувань.

«Цього року виповнюється 70 років з часу трагічних подій, що увійшли в історію під назвою "Волинська різанина". Хотілося б нагадати, що Волинська різанина - це етнічні чистки з елементами геноциду, який з 1948 визнається в ООН міжнародним злочином, масове знищення етнічного польського та українського цивільного населення (переважно жінок, дітей та старих) на території Західної України у 1943-1945 рр. прихильниками ОУН (б) та її збройної складової - УПА. Свого піку події досягли влітку 1943 року, коли 11 липня 1943 бандитами були одночасно атаковані більше ніж 150 населених, переважно поляками, пунктів”, - сказав Колесніченко.

Відео дня

За даними Колесніченка, число жертв трагедії «оцінюється в діапазоні від 75 до 200 тисяч осіб». Як розповів Колесніченко, крім етнічних поляків, знищувалися також члени змішаних польсько-українських родин, політичні опоненти ОУН (б), радянські військовополонені, що втекли та оточенці, крім цього євреї та роми, які залишилися, а також будь-який «нелояльний елемент». У результаті акцій відплати від рук польських збройних загонів загинуло і кілька тисяч українців, наголосив Колесніченко. Він нагадав, що 20 червня сенат Польщі прийняв Резолюцію до 70-річчя Волинської трагедії. У документі події 1943 року названі "етнічною чисткою з ознаками геноциду". За словами Колесніченка, «на думку сенаторів, таке визначення волинського злочину можна обґрунтувати тим, що події на Волині мали організований масовий характер і супроводжувалися жорстокістю».

«Однак ця документальна книга підготовлена польським державним Інститутом національної пам'яті насправді про інше. Вона не стільки звинувачує і викриває катів, а, насамперед, розповідає про тисячі, переважного безіменних, «Праведників миру» - українців та поляків, які рятували, дуже часто ціною власного життя», один одного від геноциду під час «Волинської різанини», - сказав народний депутат.

Колесніченко вважає, що «на подібних історіях і прикладах гуманізму, співчуття і толерантності слід виховувати молодь, будувати майбутнє України, засноване на соціальному компромісі та гармонізації». За його словами, подвиги українських та польських праведників, що поклали свої життя заради порятунку невинних людей, досі були невідомі, і тільки завдяки дослідженням іноземних вчених та істориків, сьогодні ми можемо дізнатися, як розгорталися події на нашій рідній землі.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді народними депутатами від Партії регіонів Вадимом Колесніченком, В’ячеславом Богуслаєвим, Борисом Дейчем і Миколою Джигою зареєстровано законопроект «Про українських праведників миру».

Законопроектом пропонується визначити, що український праведник миру - це особа непольського етнічного походження, яка, незважаючи на загрозу своєму, своїх рідних і близьких життю, здоров’ю, соціальному та економічному становищу, рятували осіб польського походження під час Волинської трагедії.

Проектом закону пропонується 11 липня проголосити «Днем вшанування українських праведників миру та пам’яті жертв «Волинської різні» і в цей день у Києві, інших містах та населених пунктах України проводити урочисті та поминальні заходи».