Київ. 8 червня. УНІАН. Якщо Віталій Кличко не балотуватиметься у мери Києва, то на виборах лідируватиме Олександр Попов (18,7%) і Петро Порошенко (17,2).

Про це свідчать презентовані сьогодні в УНІАН результати соціологічного дослідження, проведеного GFK Ukraine і українським діловим журналом "Експерт".

Зокрема, заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський повідомив, що на запитання: «За кого ви б проголосували, якби вибори проходили у найближчу неділю?», 32,7% киян віддали б голоси за Кличка.

Відео дня

За Попова готові віддати голоси 14,8% опитаних, за Порошенка - 11,9%, за Миколу Катеринчука - 8,8%, за Олега Ляшка - 4,2%, за Миколу Томенка - 3,4%. За інших кандидатів - 0,5%. Не будуть голосувати - 7,9%, а «важко сказати» - 15,9%.

В той же час на запитання, кого вони підтримають, якщо Кличко не братиме участі у виборах мера Києва, 18,7% респондентів сказали, що голосуватимуть за Попова, 17,2% - за Порошенка. Катеринчука підтримали б 15,6% опитаних, Ляшка - 6,8%, Томенка - 5,2%. Не будуть голосувати 12,8% опитаних. Не змогли відповісти - 23,7%.

У свою чергу головний редактор українського ділового журналу "Експерт" Андрій Блінов на прес-конференції зазначив, що зараз спостерігається «активізація боротьби за посаду мера Києва». За його словами, «ряд кандидатів почали частіше з'являтися як на прес-конференціях, так і на перших сторінках щоденних видань та на телебаченні». Блінов повідомив, що за результатами соціологічного дослідження у найближчому номері журналу "Експерт" буде опубліковано спеціальний матеріал. Він зазначив, що за даними опитування, Кличко є популярним рівномірно у всіх районах Києва. В той же час Попов популярний у Голосіївському та Печерському районах, а Порошенко - в Дарницькому і Шевченківському районах, Катеринчук - в Голосіївському, Печерському та Святошинському районах, а Ляшко - в Дарницькому.

Політичний оглядач українського ділового журналу «Експерт» Сергій Слободчук зазначив, що за результатами опитування, у виборах мера Києва готові взяти участь 79% киян. За його словами, насправді у явка буде понад 60%. Він зазначив, що близько 25% опитаних не відповідають на запитання, за кого вони голосуватимуть. Слободчук вважає, що це, найімовірніше, «резерв опозиційних голосів», оскільки держслужбовці, бюджетники не хочуть демонструвати свої симпатії, особливо, якщо вони на стороні опозиційних кандидатів.

Слободчук зазначає, що сьогодні є три варіанти розвитку ситуації в Києві. В разі, якщо Попова обирають мером, а Київрада не матиме провладної більшості, то тоді «Попов буде напівмером». За його словами, тому обговорюється варіант змішаної системи виборів, а більшість формуватимуть за рахунок так званих незалежних мажоритарників. Він зазначив, що при другому варіанті - мером стає опозиціонером, з яким можна домовлятися, особливо людина, яка має бізнес-активи. При такій ситуації уже в перший день після виборів розпочнуться домовленості з владою.

Слободчук зазначив, що при третьому варіанті, коли буде обрано кандидата, який не піде на домовленості, то через Верховну Раду України будуть внесені зміни до закону про столицю України, коли мер, по суті, не матиме серйозних функцій і важелів управління.

Дослідник відділу досліджень ринків послуг GfK Ukraine Володимир Головко зазначив, що важливу роль під час виборів мера Києва відіграватиме визначеність з підтримкою єдиного кандидата від опозиції. В той же час він додав, що це надасть привілеї тільки двом кандидатам - Катеринчуку та Порошенку, які можуть набрати однакову кількість голосів, але статус єдиного кандидата від опозиції значно покращить їх позицію. В той же час єксперт сказав, що такого привілейованого статусу не буде мати Томенко.

Опитування було проведено у Києві з 11 червня по 1 липня 2013 року. Опитано 2 тис. 100 киян. Максимальна похибка - 2,1%.