Київ. 5 липня. УНІАН. Громадські організації ліквідаторів наслідків аварії (ЛНА) на Чорнобильській АЕС планують провести восени об'єднавчий з'їзд.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Всеукраїнського союзу ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» Анатолій Колядін, таке рішення було ухвалено на другому з'їзді учасників ЛНА на ЧАЕС, який відбувся в Києві 26 червня.

На з'їзді вирішено створити організаційний комітет, який має провести роботу по підготовці об'єднавчого з’їзду.

Відео дня

«Оргкомітет має визначитися з порядком денним, підготовкою та юридичним обгрунтуванням. Нам треба вирішити це до жовтня», - сказав Колядін.

За його словами, до оргкомітету увійдуть представники всеукраїнських чорнобильських організацій.

Як повідомив виконавчий директор ВГО «Допомога інвалідам Чорнобиля» Микола Ісаєв, на з'їзді зазначалося, що єдиним шляхом вирішення проблем чорнобильців є входження у правове поле Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», який, зокрема, визначає, що державна пенсія ліквідаторів першої групи інвалідності має становити 10 мінімальних пенсій за віком, для другої групи - 8 мінімальних пенсій, для третьої - шість мінімальних пенсій.

За словами Ісаєва, необхідно визначитися зі статусом ліквідаторів та їхніми посвідченнями.

«На сьогодні інваліди-ліквідатори у більшості мають посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи. І вкладки до посвідчення вже не мають значення, оскільки досягнута мета: ліквідаторів поставили в один ряд до потерпілих», - пояснив він.

Ісаєв також наголосив на недостатньому рівні фінансування програм з оздоровлення і медичного обслуговування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.