Київ. 2 липня. УНІАН. Новий законопроект "Про перевезення на таксі і перевезеннях на замовлення", зареєстроване у Верховній Раді 21 червня 2013 року, покликаний створити умови для легалізації більш як 200 тис. робочих місць ринку перевезень.

Про це на прес-конференції в УНІАН у вівторок заявили автори законопроекту народний депутат України Дмитро Святаш, заступник голови ради Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Олійник і голова правління всеукраїнської громадської організації "Українська таксомоторна асоціація" (УТМА) Андрій Антонюк.

"Якщо буде наведений лад у цій сфері, то легалізуються більш як 200 тисяч робочих місць", - сказав Антонюк, відзначивши, що тільки тіньовий оборот цього ринку становить у масштабах країни близько 20 млрд грн, з яких у Києві, - 2 млрд грн.

Відео дня

При цьому, за його словами, більш як 90% інформаційно-диспетчерських служб також ведуть нелегальну діяльність.

Серед основних проблем ринку таксі в Україні Антонюк виділив недосконале законодавство, відсутність державного регулювання і контролю, незахищеність споживачів і велику кількість нелегальних працівників, що призводить до недобросовісної конкуренції і малої кількості надходження податків від цієї діяльності.

"У жодній галузі легальні учасники не можуть конкурувати з нелегальними", - сказав Святаш.

Він відзначив, що нинішній законопроект є "результатом соціального замовлення".

"У суспільстві існує послуга таксі, але відсутні легальний ринок і закони, що регламентують систему відносин у цій сфері", - сказав Святаш.

Він також повідомив, що через діяльність "тіньових" перевізників до бюджету надійшло лише 47 тис. грн.

За словами Олійника, даний законопроект було розглянуто місцевими адміністраціями. «Федерація роботодавців розіслала законопроект у регіони і у міста для отримання пропозицій. Багато пропозицій від адміністрацій Київської, Одеської, Харківської областей ми також внесли", - відзначив він.

Серед основних положень законопроекту автори виділяють впорядкування діяльності інформаційно-диспетчерських служб (ІДС), адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері перевезень, а також передачу держконтролю і контролю за ринком легкових автомобільних перевезень органам державної автомобільної інспекції.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство інфраструктури України розробляє проект закону "Про перевезення на таксі" з метою організації якісних і безпечних перевезень і забезпечення прозорої діяльності таксистів.

З 5 січня 2013 року набрали чинності зміни до деяких законодавчих актів щодо державного регулювання і управління у сфері транспорту і дорожнього господарства, які наділяють Державну інспекцію України з безпеки на наземному транспорті («Укртрансінспекцію») повноваженнями перевіряти ліцензії і карати нелегальних таксистів. У результаті таких перевірок кількість нелегальних таксистів протягом півроку може скоротитися на 20-30%.

Довідка УНІАН. Завданням ВГО «Українська таксомоторна асоціація» є сприяння формуванню в Україні цивілізованого і прозорого ринку таксі і його ефективному функціонуванню в правовій площині, а також внесення пропозицій до органів державної влади і управління щодо вдосконалення нормативно-правової бази діяльності за поданням послуг з перевезення пасажирів і багажу на таксі.

Федерація роботодавців України (ФРУ) — всеукраїнська організація роботодавців, представляє інтереси роботодавців в економічних, соціально-трудових відносинах з владою і профспілками на національному рівні.