Київ. 1 липня. УНІАН. Компанія «Сан ІнБев Україна», один із найбільших вітчизняних виробників пива, не виключає можливості закриття частини заводів в Україні у разі істотного падіння ринку пива в країні, пов'язаного з можливим триразовим підвищенням акцизної ставки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в ході круглого столу в агентстві УНІАН повідомив директор з правових питань і корпоративних відносин «Сан ІнБев Україна» Денис Хренов.

«Сан ІнБев» розглядає можливість закриття виробничих потужностей у разі різкого падіння ринку пива», - сказав Хренов.

Відео дня

При цьому він зазначив, що скорочення ринку пива в країні на 25%, яке прогнозується у разі підвищення акцизної ставки до 2,5 грн/літр, є істотним і може стати причиною згортання потужностей. Водночас Хренов не уточнив, який вз трьох заводів компанії в Україні може бути закритий.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство доходів і зборів України розробило законопроект про підвищення ставки акцизу на пиво майже утричі – до 2,43 грн з 0,87 грн за літр напою. У разі ухвалення законопроекту, виробникам і продавцям пива доведеться одержувати ліцензію на цю діяльність, а пивоварам – проходити реєстрацію в Міндоходів. Крім того, для пива введуть акцизну марку.

Крім того, 15 травня депутатська група «За тверезе майбутнє України» зареєструвала у Верховній Раді пакет законопроектів, якими пропонується підвищити акцизи на пиво, а одержані після цього кошти направити на добудову дитячої лікарні «Охматдит». На думку парламентаріїв, збільшення акцизів втричі підвищить вартість одного літра пива лише на 1-2 грн, але за ці кошти можна вирішити колосальну проблему наповнення бюджету в державі.

За даними Держстату, українські пивовари в січні-травні 2013 року виробили 114 тис. декалітрів пива, що на 1,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року

Виробництво пива в Україні в січні-березні 2013 року скоротилося до 50,5 млн декалітрів, що на 3% менше, ніж у першому кварталі 2012 року.