Київ. 1 липня. УНІАН. Святкування 1025-річчя Хрещення Київської Руси-України має засвідчити, що Київ є духовним центром, навколо якого мають єднатися українці.

Про це речник Київської патріархії, секретар Священного Синоду Української православної церкви Київського Патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Ми хочемо підкреслити історичну правду - Хрещення світлого Євангелія пішло з Києва по всій Русі, а не з якогось іншого місця, і саме Київ є тією духовною столицею, тим осердям, з якого Православна церква поширилась по багатьох землях східної Європи, і тому ми хочемо нагадати цю історичну правду, і таким чином гадати самим собі, що ми не є ні молодшим братом, ні молодшою сестрою, а Київ і київська церква є дійсно церквою - матір'ю для багатьох сусідніх країн і народів”, - сказав Зоря.

Відео дня

За його словами, на Помісному Соборі Української православної церкви Київського Патріархату, який відбувся 27 червня 2013 р., було схвалене послання до пастви «З Києва – по всій Русі». В документі розкривається бачення УПЦ КП святкування визначної дати - 1025-річчя Хрещення Київської Руси-України.

На думку Київського Патріархату, окрім інших важливих аспектів це святкування має два завдання. По-перше – нагадати, що проповідь Євангелія і світло православної християнської віри рознесені були в інші землі Руси саме з Києва, а тому саме Київ, а не інші закордонні столиці, є тим духовним центром, навколо якого має єднатися український народ і Українська Церква. По-друге – підкреслити понад тисячолітню належність українського народу до християнської європейської цивілізації, що нині обумовлює вибір на користь європейського напрямку розвитку України.

“На жаль, ми бачимо, що певні закордонні сили та особи намагаються змінити суть свята на користь утвердження ідей єдності українського і білоруського народів з Москвою, ідей «русского мира», які є осучасненою формою традиційної російської імперської ідеї, що за визначенням ставиться вороже до української державності та незалежності українського народу”, - йдеться в посланні.

В УПЦ КП переконані, що під час святкових заходів відбуватиметься боротьба двох ідей – “української та імперсько-російської у обгортці «русского мира».

“Москва через РПЦ хоче нав’язати нам викривлене бачення власної історії, продемонструвати власну зверхність над Україною. Саме тому заходи, які організовують Кремль і РПЦ, розпочнуться у Москві 24 липня, а потім продовжаться у Києві та Мінську. Таким чином хочуть показати провідне значення Москви і другорядне значення Києва, хоча на момент Хрещення Руси Москви не існувало, а виникла вона, як село, на 150 років пізніше”, - зауважили в УПЦ КП.

Тому, крім участі у державних святкових заходах, які плануються 25-26 липня 2013 р., Київський Патріархат, як і кожного року, планує провести власні святкові заходи на честь Хрещення Київської Руси-України. Зранку 28 липня у Володимирському кафедральному соборі у Києві відбудеться літургія, після якої розпочнеться традиційна хресна хода до пам’ятника св. Володимиру. Учасники ходи пройдуть бульваром Тараса Шевченка, вулицею Володимирською через Софійську та Михайлівську площі, та вулицею Трьохсвятительською до Володимирської гірки.