Київ. 27 червня. УНІАН. Сьогодні у Києві провідні українські громадські діячі, науковці та політологи презентували ініціативу зі створення Національного круглого столу "Порозуміння заради європейського майбутнього".

Як повідомили на прес-конференції в УНІАН учасники цієї ініціативи, мета Національного круглого столу є об’єднати владу, опозицію, громадськість навколо напрацювання єдиних шляхів для реалізації європейського курсу України - підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

За словами почесного голови Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслава Брюховецького, для проведення відповідних перемовин та консультацій між владою та опозицією з окресленого питання ініціативна група Національного круглого столу створила Робочу групу, котра напрацьовуватиме документи та здійснюватиме організаційне забезпечення цього процесу.

Відео дня

Її координатором визначено громадсько-політичного діяча Сергія Бондарчука, головою Наглядової ради - Брюховецького.

На переконання учасників ініціативи, Національний круглий стіл щодо євроінтеграції має відбутись у вересні.

Вони оприлюднили заяву, в якій закликали лідерів опозиції та представників влади відгукнутись на пропозицію зі створення Національного круглого столу задля того, щоб налагодити якісний, публічний діалог та максимально посприяти підписанню Угоди про асоціацію з ЄС.

Як зазначається у заяві, «робота Верховної Ради України сьомого скликання свідчить, що ні влада, ні опозиція не квапляться піти на непопулярний у середовищі їхніх виборців крок, сівши за стіл переговорів з метою виробити спільний План дій реалізації європейського курсу України. Саме тому необхідні громадянські ініціативи, що допоможуть сторонам протистояння організувати такий процес. Вперше таку ідею висловила Юлія Тимошенко у своєму листі «День Європи» в якому вона закликала політиків порозумітись заради європейської перспективи України».

«Наше завдання полягає в тому, щоб до жовтня разом з політичними суб'єктами, експертами, громадськими активістами, представниками духовенства, міжнародними спостерігачами сформувати порядок денний засідання Національного круглого столу, створити проект Плану дій реалізації європейського курсу України та визначити уповноважених осіб для підписання цього документу, і цей шанс не має бути змарновано», - зазначив Брюховецький.

Він наголосив, що «українці мають знайти в собі сміливість для консенсусу. Для нас може слугувати прикладом польський «круглий стіл», що відбувся у 1989 році, коли непримиренні сторони спромоглися домовитись, в результаті чого Польща змогла досягти успіху як держава».

У свою чергу Бондарчук зазначив, що «нашою метою є те, щоб у вересні цього року відбувся Національний круглий стіл щодо реалізації європейського курсу України. Він підготує план дій європейської інтеграції, який міститиме конкретні кроки — правові, законодавчі та політичні. Ми зробимо все, щоб під цим документом поставили підписи і президент України Віктор Янукович і лідер опозиції Юлія Тимошенко», - заявив під час заходу Бондарчук.

Учасники ініціативи наголошують у заяві, що «нам спільно треба усунути усі перешкоди, які заважають долученню України до європейської спільноти. На Україну дивиться весь світ, і ми маємо шанс довести усім друзям та недругам, що українці здатні подолати розбрат заради вищої цілі, що ми є цивілізованим, європейським народом».

Водночас коментуючи перебіг подій навколо майбутнього підписання Угоди про асоціацію, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко висловив думку, що і влада, і опозиція формально ставляться до виконання вимог, висунутих Україні для підписання угоди. Крім того, він вважає, що влада монополізувала ведення зовнішньої політики, яка з її боку носить «таємний, спонтанний характер».

На переконання учасників ініціативи, на сьогоднішній день ані влада, ані опозиція не мають в своїх руках інструментів, людей, які б дали змогу рухатися активно у європейському напрямку. Тому, на переконання авторів заяви, залучати до цих процесів необхідно провідні широкі кола громадськості. "Суспільство вже дозріло до справжнього розуміння ходу української історії", - зазначили ініціатори утворення.

Як повідомляв УНІАН, у свою чергу екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко також заявила про необхідність скликати Національний круглий стіл для виконання Україною критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

"Треба негайно створити нову організаційну структуру типу круглого столу чи асамблеї, яка буде активно і публічно діяти відтепер і до набуття чинності Угоди про асоціацію, включаючи підписання та ратифікацію цього документа", - написала Тимошенко у своїй статті "67 робочих днів?". Вона запропонувала назвати цю структуру Національним круглим столом "Порозуміння заради європейського майбутнього".

На думку Тимошенко, Національний круглий стіл слід скликати раз на тиждень і проводити його в присутності представників ЗМІ.

Згідно з її пропозицією, повноправними учасниками Національного круглого столу повинні стати: особисто Президент, визначені ним посадові особи його адміністрації і уряду, голова ВР, лідери всіх парламентських фракцій, керівники профільних комітетів, представники Венеціанської комісії, представники делегації ЄС, лідери політичних груп Європарламенту та посли ЄС в Україні.

Також екс-прем'єр вважає, що у зв'язку з цим потрібно відкласти літні парламентські канікули до завершення всіх справ для виконання умов для підписання угоди. "Я прошу українських парламентаріїв пожертвувати – ні, не життям, – лише черговою відпусткою заради України", - зазначила Тимошенко.

Вона підкреслила, що залишилося тільки 67 робочих днів для виконання десяти критеріїв, запропонованих Європейським Союзом, і без їх виконання угоду не буде підписано. "Я говорю саме десяти критеріїв, бо той одинадцятий, що стосується мого звільнення, не потребує консолідації зусиль усього суспільства й залишається на совісті Віктора Януковича", - зазначила вона.