Київ. 21 червня. УНІАН. Громадські активісти закликають законодавців посилити відповідальність за шахрайства у сфері видачі фізичним особам грошових кредитів, а Державну службу фінансового моніторингу - посилити контроль за діяльністю кредитних компаній.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив ініціатор боротьби з псевдо-банками, кредитними шахраями в Україні, керівник юридичної групи "Лекс" Богдан Хаустов.

Він зазначив, що у результаті проведених ним та його помічниками розслідувань з’ясувалося, що, починаючи із 2005 року, в Україні масово з’являлися кредитні компанії-піраміди з безліччю дочірніх філій, які безвідсотково, або за символічні відсотки обіцяють громадянам видати будь-які суми кредитів терміном на десятиліття за умови сплати ними першого внеску та щомісячних відсотків.

Відео дня

"Кредитів майже ніхто не отримує, хоча люди справно сплачують відсотки. Зараз, щоб це зупинити, мінімізувати таку діяльність, необхідно внести зміни у законодавство подібно тому, як було ухвалено закони, які забороняють гральний бізнес", - сказав Хаустов. За його словами, лише активісти групи нарахували в Україні майже сотню подібних компаній, з яких більш як п’ятдесят охопили всю Україну, видурюючи у людей кошти.

Хаустов зазначив, що, за приблизними його підрахунками, лише у західному регіоні країни "послугами" кредитних компаній скористалися більш як п’ять мільйонів громадян. "Окремі заяви про шахрайства правоохоронними органами майже не розглядаються та списуються на цивільно-правові-відносини. Але якщо таких заяв буде, щонайменше, кілька десятків, то правоохоронці будуть змушені їх приймати і розслідувати", - наголосив Хаустов, закликаючи громадян бути уважними, реалізуючи бажання отримати кредитну позику.