Київ.19 червня. УНІАН. Активісти міжнародного соціального проекту "Покликання людини. Покликання відносин. Покликання країн" Дітмар Вайсхайт та Олександр Риженко подарують Національному історичному музею у Києві спеціально відлитий дзвін із зображенням двох прапорів – України та Німеччини.

Про це вони повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Партнер проекту від Німеччини Вайсхайт наголосив, що Україна та його батьківщина мали непрості сторінки в історії - Другу світову війну. "Мабуть, ці сторінки слід перегорнути та почати думати про загальнолюдські цінності, що притаманні як українцям, так і німцям", - зазначив він.

Відео дня

"Цей дзвін слугуватиме символом примирення та прохання у українського народу про прощення за вчинки Другої світової війни, за ті збитки, які принесла Україні фашистська армія", - сказав Вайсхайт, дідусь якого у часи війни воював на території України.

"Подарунок символічного дзвону Національному історичному музею у Києві означає, що німецька сторона хоче жити з Україною у нових умовах», - сказав у свою чергу український письменник і дослідник Риженко. Однак, за його словами, лише цим така співпраця не вичерпується. «Ми будемо створювати спільні зустрічі, обмінюватися фото із сімейних архівів, писати фамільні книги, для того, щоб побачити, що та війна принесла страждання обом народам", - додав він.

Також Вайсхайт зазначив, що проект ніким не фінансується, а є звичайною ініціативою двох людей. У найближчий час вони як партнери проекту розроблять та оприлюднять план заходів на найближчу перспективу та шукатимуть фінансової підтримки серед громадян Німеччини.

За словами Вайсхайта, в Німеччині є багато людей, які прагнуть примирення. З цією метою він збирається докласти всіх зусиль для того, щоб віднайти необхідне фінансування та привезти до Тюрінгії молодих українців, які бажають налагоджувати позитивні конструктивні відносини із Німеччиною і прагнуть "виправити потворні сторінки історії та створити новий напрям у об'єднанні українців та німців".

Крім того, за словами Вайсхайта, їх транскордонна ініціатива буде реалізовувати низку інших проектів, метою яких буде заохочення українців розповісти про те, як вони сприймають Другу світову війну, створити спільний архів листів та фотографій.

"Саме такий підхід дозволить нам перегорнути цю сторінку та розвивати дружні стосунки", - переконаний він.

Автор проекту "Покликання людини. Покликання відносин. Покликання країн" Олександр Риженко зі свого боку також зауважив: "Наш проект наразі є, якщо хочете, індивідуальною ініціативою двох людей. Але проект і його місія є довготривалими у часі. Думаю, що обмін точками зору молодих українців та німців на події Другої світової війни сприятиме зближенню двох народів, яке з часом переросте у дружбу", - сказав Риженко.