Київ. 11 червня. УНІАН. Використання монетаристських – неоліберальних принципів побудови стратегій економічного розвитку може бути руйнівним для світу в цілому і України зокрема, оскільки принцип «воля інвестора – вищий закон» нівелює будь-які демократичні і соціальні досягнення суспільства. Таку думку висловили експерти – учасники міжнародної конференції «Кінець лібералізму», що проходить у Києві, під час прес-конференції в УНІАН.

«Україна заявила про свої прагнення інтегруватися в Європу. Але поки відбувається цей процес, у самій Європі відбуваються події, що перетворили її на щось інше, ніж ми звикли бачити і розуміти під цим», - наголосив у ході прес-конференції директор Інституту глобалізації і соціальних рухів (Москва, РФ) Борис Кагарлицький.

На його думку, домінуючий в Європі проект – впровадження англо-американських, неоліберальних стандартів управління, що знищують соціальні напрацювання і досягнення. «По суті це і є неоліберальна ідея. Воля інвесторів – вищий закон. У такому разі, навіщо демократія – органи влади? Прагнучи на захід у пошуках демократії, ми бачимо, що на Заході йде руйнування демократичних і соціальних цінностей», - підкреслив експерт.

Відео дня

З ним солідарний і Крістоф Агітон, один із засновників суспільного руху АТТАС (Франція). «Велика двадцятка продовжує дотримуватися неоліберальних принципів на тлі того, що Західна Європа все ще в рецесії. Потік грошей, спрямованих свого часу на порятунок банківської системи, не досяг своєї мети. Більш того, ми вкрай стурбовані можливістю дефляції в багатих країнах, що безперечно стане вкрай загрозливим явищем з економічної точки зору», - зазначив Агітон.

При цьому він додав, що борги держав і урядів збільшуються. «Розмір заборгованості за своїми обсягами порівнянна з показниками заборгованості країн у післявоєнний період», - звернув увагу експерт.

Разом з тим, неспроможність нинішньої неоліберальної політики урядів, у цілому, не є причиною повернути назад – до індустріалізації і націоналізації. На думку Ніколи Буллард, експерта організації Focus on the global South (Таїланд), яка також брала участь у прес-конференції, державам і урядам необхідно дивитися вперед. «Ми не закликаємо повернутися в минуле – до минулих моделей розвитку. Але нам варто дивитися вперед і об'єднувати моделі. Причому це об'єднання повинно включати не тільки соціальні питання, а й, наприклад, питання екології і захисту навколишнього середовища, як ключові з погляду економічного розвитку», - зазначила експерт.