Такий обмін думками проходив 5 червня у Києві у рамках дискусії "Free Market road Show-2013" («Гастролі Вільного Ринку – 2013»).
Партнером проекту в Україні уже другий рік поспіль виступає Асоціація платників податків України.
Free Market road Show-2013 протягом трьохмісячного туру традиційно збирають у  різних європейських країнах громадських діячів, провідних експертів та науковців, представників ділових кіл, політиків та правників для обговорення питань, що стосуються майбутнього Європи.
Європейські експерти розказали, що ЄС намагався боротися з наслідками фінансової кризи шляхом збалансування та гармонізації фіскальної політики країн-членів та об’єднання у ще більш сильніший політичний союз. Але сьогодні «Європу необхідно відкрити заново!», – переконані вони. Необхідно подивитися на теперішню кризу на відстані та почати будувати довготривалі плани про те, як краще управляти ресурсами та запроваджувати реальні структурні реформи.
Україні ж радили обрати курс не на стимулювання економіки, а на її розвиток. Причому такі процеси мають  супроводжуватися реалізацією програм контролю за використанням держбюджету як чиннику розвитку економіки.
Виконавчий директор FMRS, Президент Інституту Friedrich August v. Hayek у м. Відень, директор Австрійського економічного центру Барбара КОЛЬМ підкреслила, що  ефективне та контрольоване витрачання державних коштів напряму пов’язане з ефективністю економіки.
Саме програму громадського контролю та моніторингу дій влади за використанням бюджетних коштів має намір реалізувати Асоціація платників податків України. Про це повідомив її Перший віце-президент Василь МАТІЙЧИК. За його словами, суть проекту полягає в тому, щоб навчити громадськість контролювати використання бюджетних коштів: «Платники податків, які є членами нашої Асоціації, часто цікавляться, як використовуються їхні гроші, сплачені у вигляді податків. Навчити їх відслідковувати шлях їхнього використання – в цьому ідея нашої нової програми».
Дискусія була представлена трьома панелями. Цього року експерти відповідали на питання: заощаджувати чи не заощаджувати? Чи зможуть програми контролю за використанням бюджетних коштів стимулювати розвиток економіки країни? Лібералізація або урегулювання податків: що поверне економіку в правильне русло? Що допоможе вирішити проблему безробіття серед молоді – більше втручання держави чи більше свободи?