Київ. 4 червня. УНІАН. Працівники найбільшого в Дніпропетровській області зернового комплексу – Щорського елеватора – звернулися з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича, в якому просять главу держави сприяти збереженню підприємства і своїх робочих місць. Про це під час прес-конференції в УНІАН заявила керівник громадської організації «Центр антикорупційних досліджень і ініціатив» Анастасія Староскольцева.
За її словами, загроза стабільній роботі підприємства виникла у зв'язку з майновою суперечкою між колишніми власниками комплексу.
«Наше підприємство – це один з найсучасніших і найбільший в області комплекс з переробки і зберігання зерна, в ньому використовуються новітні технології. Потужність комплексу становить 20 тис. тонн зернових на рік. Зараз відпрацьовується можливість будівництва другої черги елеватора потужності 30 тис. тонн. Проте ці плани можуть не втілитися у життя через виниклу суперечку між колишніми власниками», - процитувала Староскольцева текст звернення до Президента України.
При цьому вона додала, що такі спори не повинні загрожувати діяльності підприємства і добробуту його працівників. "Зараз починається сезон, а підприємство лихоманить, замовники заявляють про наміри припинити співпрацю, працівники не упевнені в своєму майбутньому. І це в містечку, де окрім як на елеваторі більше практично немає роботи», - підкреслила Староскольцева.
Суть суперечки роз'яснив також присутній на прес-конференції адвокат Віктор Богун, який представляє інтереси нинішнього власника комплексу – компанії «Унірем-Сервіс».
«Підприємство «Унірем-Сервіс» - єдиний власник зернового комплексу з переробки зерна в селищі Щорськ. Підставою виникнення права власності є рішення суду від 2009 року, яке на сьогодні ніким так і не було оскаржене», - повідомив адвокат.
Разом з тим, за словами Богуна, останні три роки на підприємстві йдуть перевірки, спричинені скаргами одного з колишніх власників – громадянина Канади Рональда Дерріксона, який не визнає правомірність договорів купівлі-продажу зернового комплексу, про що він заявляв у ЗМІ.
При цьому Богун висловив подяку керівництву області і правоохоронним органам за розуміння ситуації. «Примітно, що керівництво області і правоохоронні органи з розумінням ставляться до цих скарг і ведуть перевірки відповідно до закону, за що ми висловлюємо їм глибоку подяку за розуміння ситуації», - додав адвокат.
Він також нагадав, що у 2009 році Дерріксон звернувся до Бабушкінського суду Дніпропетровська з позовом про неправомірність продажу майна зернового комплексу. «Розгляд справи призначався не один раз, проте ані сам Дерріксон, ані його представники до суду не з’являлися. Таким чином, позов залишили без розгляду. І тому зараз ми закликаємо другу сторону конфлікту повернутися в правове поле і розпочати розгляд справи у суді. По суті справи, йдеться про корпоративну суперечку між колишніми  власниками, і тому хотілося б, щоб суперечка вирішалася у судовому порядку в рамках законодавства, а не у ЗМІ», - підкреслив Богун.