Київ. 3 червня. УНІАН. Український художник Вінні Реунов презентував новий жанр мистецтва, створений ним самим - синипринтографію.

Своє напрацювання Реунов представив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як пояснив митець, унікальність цього жанру в тому, що кожен бажаючий може створити власну роботу, таким чином долучившись до мистецтва і навіть отримати від неї фінансові дивіденди, якщо вона буде затребувана.

Відео дня

Митець на прес-конференції представив свою картину, тематика якої була навіяна йому відомим американським режисером Квентіном Тарантіно. Як звернув увагу автор, це мікс кіноафіши, обкладинки журналу, класичного живопису та концептуального мистецтва. Також художник звернув увагу, що в кожній роботі обов’язково має бути логотип компанії чи бренд масмедіа. Підпис під своєю презентованою картиною він залишив “Made in Ukraine”.

Суть синипринтографії на цьому прикладі, за поясненням Реунова, полягає в тому, щоб розповсюджувати цю картину у широкі маси людей у вигляді плакатів. При цьому кожна людина може цей плакат “доробити” за своїм баченням або ж залишити навіть без змін і поставити під цією зменшеною копією свій підпис.

“Плакат можна трешити і авторство заохочується”, - наголосив Реунов.

Таким чином, як зазначив художник, робота в результаті такого тиражування та розповсюдження набирає статус народного авторства.

Реунов повідомив також, що є ідея в подальшому створити галерею з таких робіт і гонорар за той твір, який буде куплений, віддаватимуть вказаному під роботою автору.

Як зазначалось на прес-конференції, це соціальний проект, що покликаний пришвидшити процес залучення широких мас українців до практики елітарного мистецтва.

На думку художника, новий жанр швидко стане популярним.

“Я сьогодні презентував свого роду інструкцію з експлуатації мистецтва ідеї для повсякденного мистецтва необізнаного глядача. З точки зору мене, як художника, поділитися цими напрацюваннями, які б змогла використати непідготовлена людина. Тобто, могла б малювати картину, яку можливо соціально реалізовувати, зокрема, продати”, - пояснив він.

“За деякими підрахунками, якщо Україна піде класним шляхом, то 6-9 поколінь, тобто 250 років, поки ми досягнемо рівня базисного, який є на Заході. Це якщо ми будемо інсталювати мистецтво лише на верхівку суспільства. А якщо інсталювати сучасну культуру у більш широкі маси, а вони вже готові, це можна за 3-4 роки досягти того ж рівня життя, бо матеріально ми готові, в нас немає перспективного сприйняття задоволення від життя...”, - підсумував Реунов, говорячи про очікувані результати проекту.