Київ. 3 червня. УНІАН. Опозиція планує оскаржити у суді бездіяльність Верховної Ради щодо призначення виборів у Києві.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив лідер Європейської партії України, член парламентської фракції "Батьківщина" Микола Катеринчук.

"Я вважаю, бездіяльність (ВР щодо призначення виборів - УНІАН) - це кримінальний злочин, і ми як опозиція будемо звертатися до суду, намагаючись через рішення судів довести неправоту і злочинність тих дій, які показує Партія регіонів роботою у Верховній Раді по відношенню до призначення позачергових виборів", - сказав він.

Відео дня

Катеринчук зауважив, що це питання обов'язково буде предметом розгляду у Європейському парламенті. "Ми скористаємось своєю можливістю впливу на фракцію Альянсу лібералів та демократів у Європейському парламенті і загостримо питання щодо підписання (угоди) про зону вільної торгівлі та асоціацію з ЄС", - сказав депутат.

Як прогнозує Катеринчук, все ж таки вибори у Києві відбудуться цього року, і швидше за все - в середині серпня.

“Мій прогноз щодо позачергових виборів: вони обов’язково будуть в цьому році. На жаль, мені здається, я так відчуваю по всіх подіях, скоріш за все, Адміністрація Президента захоче провести їх у серпні. Приблизно десь 11-15 числа”, - сказав він.

Катеринчук пояснив, що така дата є вигідною владі, оскільки у сенрпні у Києві «практично не буде людей, оскільки вони поїдуть на відпочинок».

“Тут залишаться ті, хто не може собі дозволити виїжджати за Київ, - пенсіонери, той соціальний пакет, який завжди обхажувався владою”, - вважає Катеринчук.

На його думку, для опозиції буде важким рішенням сприйняти цю дату, але це треба зробити й опозиція має взяти участь в цих виборах.

За словами Катеринчука, опозиція, шукаючи шлях перемоги у Києві, зупинилася на одному з варіантів - узгодження єдиного кандидата. За його словами, поки що таким кандидатом є лідер «УДАРу» Віталій Кличко.

"Якщо все ж таки буде оголошена дата виборів, то з'явиться прізвище або Кличка, або буде інше прізвище. І я, як і інші депутати, які хочуть приймати участь у київських виборах, звертався до Об'єднаної опозиції з проханням підтримати мою кандидатуру в разі, якщо Кличко не піде на вибори”, - підкреслив Катеринчук. Він нагадав, що пропонував свою кандидатуру як єдиного кандидата.

За його словами, він не братиме участі у виборах, якщо єдиним кандидатом від опозиції буде Кличко або народні депутати Олександра Кужель, Анатолій Гриценко чи деякі інші представники опозиції.

Проте Катеринчук не виключає, що піде на вибори, якщо єдиним кандидатом буде людина не з самої опозиції, а ззовні.

При цьому він заявив, що не планує брати участі у формуванні списків кандидатів у депутати Київради.