Київ. 31 травня. УНІАН. Представники української інтелігенції звернулися до парламентської опозиції із закликом не висувати на довиборах до Верховної Ради України тих кандидатів, які у парламенті можуть стати «тушками», тобто покинуть лави опозиції.

На прес конференції в УНІАН було оприлюднено відкритий лист української інтелігенції до парламентської опозиції. В ньому зазначається: «Ми звертаємось до кожного з вас з проханням підійти до питання узгодження єдиного кандидата в депутати Верховної Ради України у 5 округах з розумінням високої відповідальності за свій вибір. Адже кандидат від об'єднаної опозиції має бути людиною сміливою, чесною, патріотичною і твердою у своїх переконаннях. Людиною, яка своїм минулим життям заслужила на вашу високу довіру і, що не менш важливо у майбутньому не зрадить українців, і не стане «тушкою».

У листі сказано: «У цей не простий для українського суспільства час, коли до влади дорвалися зайди і временщики, неприховані вороги Української держави, кожний справжній опозиціонер має стати для кожного українця взірцем незламного борця за відродження справедливості». В ньому наголошується, що викликає занепокоєність, що «на ключових голосуваннях окремі депутати від опозиційних сил відсутні у сесійній залі, що є випадки, коли люди з подвійним громадянством йдуть до українського парламенту і є прихованими і не прихованими ворогами української державності».

Відео дня

Також в листі зазначається, що «стали відомі факти подвійного громадянства колишнього кандидата в народні депутати від опозиції по 132 округу з центром у Первомайську Аркадія Корнацького».

Один з підписантів листа, голова Спілки офіцерів України Євген Лупаков, зазначив, що Корнацький «йшов вже на попередніх виборах, але влада чомусь його не пропустила - і для мене та багатьох це незрозуміло нібито. Але як виявляється це людина з подвійним дном, як кажуть військові». За його словами, в нього нібито є подвійне громадянство. Він наголосив, що в підписантів листа «є відповідь Московської колегії адвокатів Московської області від 21.05.2013 року, де повідомляється, що А.Корнацький є громадянином Російської Федерації». Лупаков вважає, що опозиція має відреагувати на це і не робити помилки і «очиститися».

Громадський діяч Наталія Осьмак наголошує, що вже на сьогодні в опозиції є немало депутатів, які або стали «тушками», або не голосують за важливі питання, що є «ознакою того, що вони є прихованими або відвертими «тушками». За її словами, «яскравим прикладом цього є Табалови, які пройшли за квотою партії «Фронт Змін», тому ми звертаємося до Арсенія Яценюка не робити таких помилок».

Багаторічний політв'язень Василь Овсієнко наголосив, що турбує «ситуація в Україні, що надто багато, непропорційно багато чужинців перебуває при владі». За його словами, в Україні є багато достойних людей, котрі б мали стати депутатами, та котрі люблять Україну.

Серед підписантів листа - Герой України Левко Лук’яненко, письменник Петро Осадчук, народна артистка України Марія Миколайчик та інші.