Київ. 23 травня. УНІАН. Об'єднаний Народний Рух України виступає за об'єднання всіх опозиційних сил.

Про це голова об'єднаного Народного Руху України (Української народної партії «РУХ») Василь Куйбіда заявив на прес-конференції в УНІАН.

"Ми закликаємо усі політичні сили до згуртування та консолідації, бо тільки в такий спосіб ми можемо усунути цю антиукраїнську владу, і тільки в такий спосіб ми можемо, прийшовши до влади, консолідувати суспільство й провести конче необхідні для країни реформи", - зазначив Куйбіда.

Відео дня

Голова партії підкреслив, що перемогти існуючий режим і відновити національну державність можна тільки разом, об'єднавши зусилля.

Він нагадав, що УНП та НРУ 19 травня цього року відновили свою єдність, розуміючи загрозу, яка сьогодні нависла над українською державністю, над демократією.

Куйбіда висловив сподівання, що після реформ вже восени партія стане модернізованою, дієвою, сильною політичною структурою, яка стоїть на засадах національної державності і дбає про консолідацію нації.

Також він висловив сподівання, що потужнна правоцентриська партія «Рух» стане центром об'єднання інших національно-патріотичних сил.

"Потужна правоцентристська партія, яка буде осердям ширшого об'єднання всіх опозиційних сил", - сказав Куйбіда.

Зараз, за його словами, ідуть переговори з рядом партій та громадських організацій та вже готова до підписання угода з Українською республіканською партією про координацію та співпрацю.

Перший заступник «Руху» Іван Заєць зауважив, що на сьогодні опозиція складається з двох частин - парламентської та позапарламентської, причому остання дуже потребує згуртування та консолідації. Заєць переконаний, що об'єднання НРУ сприятиме процесу об'єднання позапарламентськоі опозиції і піде на користь всій опозиції. Він підкреслив, що «Рух» зацікавлений у тісній співпраці з усіма демократичними, національно-патріотичними силами.

Заєць категорично відкинув звинувачення на адресу НРУ у тому, що своїм об'єднанням партія створює якусь контропозицію до Об'єднаної опозиції «Батьківщина».

"Ми якраз хочемо посилити весь опозиційний спектр", - підкреслив він.

За словами заступника голови партії В’ячеслава Коваля, він не розуміє, що може бути поганого в тому, що політична сила, яка є частиною опозиції, стане сильнішою після об'єднання, підсилить позапарламентський сегмент.

"Так сталося, що досі з позапарламентськими партіями сьогодні ніхто не працює", - додав він.

Коваль звернув увагу на те, що лише дві політичні сили в Україні є асоційованими членами Європейської народної партії – «Батьківщина» та НРУ, що, на його думку, свідчить про те, що ці дві політичні сили "десь разом будуть боротися з тим, що відбувається в Україні".

"Для того щоб побороти цю владу, треба об'єднати і мертвих, і живих, і ненародних, тоді можна сподіватися на перемогу", - зауважив Коваль.

Як повідомляв УНІАН, 19 травня НРУ та УНП на з’їзді двох партій прийняли рішення об’єдналися в єдину партію «Рух». Юридичною основою об’єднання (злиття) є Народний рух України. Головою об’єднаної партії обрано голову Руху Василя Куйбіду, першим заступником - в.о. голови УНП Івана Зайця. До 1 листопада 2013 року буде проводитись перереєстрація членів об’єднаної партії.

Водночас голови семи територіальних організацій Народного Руху України вважають об'єднання двох партій технологією розколу опозиційних сил.

22 травня, коментуючи об’єднання, яке відбулося на з’їзді 19 травня, народний депутат, голова Народного Руху України у 2003-2012 роках Борис Тарасюк сказав, що об’єднання НРУ з Українською народною партією послабить опозицію.