Київ. 22 травня. УНІАН. Експерт попереджає про небезпеку для держави у разі продовження використання “спортсменів” для силових акцій.

Як заявив правовий радник ГО Інформаційного центру “Майдан Моніторинг” Олександр Северин на прес-конференції в УНІАН, для будь-якої нормальної держави, яка не хоче свого розпаду чи не хоче перетворитись на рекетирську країну, “найбільшим жахіттям є втрата монополії на насильство, коли застосовувати насильство де-факто і де-юре можуть не тільки державні органи, а й якісь молодики чи приватні армії”.

Северин зауважив, що найгірше те, що українські високопосадовці цього не розуміють.

Відео дня

За його словами, “використання спортсменів” почало відроджуватись десять років тому, після дозволу залучати приватні структури до виконання рішення суду. “Тоді на них з'явилась мода і мода ця почала рости, і наразі зросла до того, що ці молоді люди спортивної статури стали торговим брендом, який має бути внесений до офіційного класифікатора професій в Україні”, - зауважив Северин.

За його словами, поява таких молодих людей на мітингах може розглядатися як перешкоджання проведенню мирних зібрань, навіть якщо вони просто лякають своїм видглядом присутніх. “Але, головне, ми ж розуміємо, що залучають цих молодиків спортивної статури не пересічні громадяни, це роблять люди з адмінресурсом, котрі наближені до влади чи перебувають у владі”, - наголосив він.

Під час акції опозиції 18 травня у Києві, на його думку, також відбулось порушення закону.

"Крім того, що побачили і прокоментували ледь не всі - нападу на журналістів, там було ще й те, що передбачено статтею 340 Кримінального кодексу України, тобто незаконне - перешкоджання проведенню мирного зібрання із застосуванням владних повноважень або фізичного насильства", - наголосив він.

При цьому він висловив здивування, що про це сьогодні мовчить опозиція.

"Ідуть люди, реалізуючи своє конституційне право на мирне зібрання, згідно з положенням 39 статті Конституції України, люди піддаються нападу - журналісти, не журналісти, хто завгодно вони піддаються нападу якихось осіб”, - зауважив він. При цьому не має бути цікаво, до якого табору вони належать, - ні ті, хто нападав, ні ті, на кого нападали. Кожен повинен мати гарантоване і захищене державою право, без загроз з боку молодиків, на протест», - сказав Северин.

“Коли починається штовханина, колотнеча, коли летять пляшки, і хтось кидається на учасників мирних зібрань, які б мотиви у них не були це має розглядатись як злочин, передбачений статтею 340 ККУ”, - зауважив експерт.

Як повідомляв УНІАН, 18 травня у Києві відбувалися акція опозиції «Вставай, Україно!» та антифашистський марш, організований Партією регіонів.

Під час акції опозиції сталися сутички між прихильниками партії «Свобода» та молодиками у спортивних костюмах.

Біля будівлі Головного управління МВС в Києві на вулиці Володимирській невідомі молодики спортивної статури побили журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук і фотографа Владислава Соделя. За словами Соделя, він і Сніцарчук знімали побиття молодиками "свободівців".

"На нас напали близько 10 чоловік у спортивних костюмах. Ми знімали, як вони били "свободівців", і їм це категорично не сподобалося", - розповів фотограф.

Содель відзначив, що міліція не втручалася в інцидент, хоча журналісти неодноразово просили правоохоронців захистити їх.

21 травня міліція повідомила про затримання підозрюваного в побитті журналістів “5 каналу” Сніцарчук і газети «КоммерсантЪ» Соделя під час масової акції в Києві 18 травня.