Київ. 14 травня. УНІАН. Реєстрація кандидатів на пост Президента України повинна відбуватись без внесення грошової застави.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив Олексій Щербина, якого у 2009 році не зареєстрували кандидатом на пост глави держави.

Він зазначив, що 26 квітня 2013 року звернувся з листом до Президента України Віктора Януковича, в якому просить ініціювати внесення змін до закону про вибори Президента України.

Відео дня

“Не може бути такого ставлення до кандидатів як реєстрація за гроші, та ще й чималі. Тому я хочу заздалегідь попередити всю владу, що потрібно приводити закон про вибори Президента до вимог Конституції”, - сказав він.

О.Щербина зауважив, що його пропозиція полягає у тому, щоб ЦВК реєструвала всіх, хто подає заяву на участь у президентських виборах, без грошової застави.

Водночас він пропонує обмежити список учасників виборів Президента 10 кандидатами. У випадку, якщо буде зареєстровано більш як 10 кандидатів, ЦВК складає список усіх зареєстрованих і направляє його в усі ради України для формування “списку десяти”. Згідно з пропозицією О.Щербини, упродовж 15 днів після цього сільські, селищні і міські ради мають визначити з усіх зареєстрованих 10 кандидатів, і подають свої пропозиції до відповідної райради та ЦВК. Районні ради автоматично підраховують кількість голосів і визначають 10 кандидатів (які набрали найбільшу кількість голосів у місцевих радах нижчого рівня – УНІАН). Потім райради здають ці списки до обласних рад, які формують обласний список і подають його до ЦВК та Верховної Ради. Після цього ВР підраховує голоси обласних рад та формує узагальнений список десяти кандидатів на пост Президента України, які набрали найбільшу кількість голосів, для включення їх в бюлетень для голосування та подає його до ЦВК, додав О.Щербина.

Довідка УНІАН. Згідно зі ст. 49 Закону України "Про вибори Президента України", кандидат на пост глави держави вносить грошову заставу. Застава вноситься партією (партіями, що входять до блоку), яка висунула кандидата на пост Президента України, або кандидатом на пост Президента України у безготівковому порядку на спеціальний рахунок ЦВК у розмірі два мільйони п'ятсот тисяч гривень.