Київ. 30 квітня. УНІАН. Колишній представник екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко сподівається, що у влади України вистачить мужності сприйняти як належне сьогоднішнє рішення ЄСПЛ щодо незаконності та політичної вмотивованості арешту Ю.Тимошенкоі не подавати апеляції.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила колишній представник Ю.Тимошенко і ЄСПЛ Валентина Теличенко.

“Якщо наш уряд хоче залишитись з гідністю, він має прийняти це рішення суду, тому хорошим тоном було б погодитись з ним”, - сказала вона. В іншому разі, зазначила вона, тобто якщо буде подана апеляція, її розгляд відбудеться приблизно у жовтні.

Відео дня

“Я думаю, що апеляція українського уряду, якщо вона буде, також не буде задоволена у справі Тимошенко як і у справі Луценка”, - зазначила вона.

Водночас, адвокат висловила сподівання, що в разі звільнення Ю.Тимошенко з-під варти, українська Феміда не буде більше виносити щодо Ю.Тимошенко інших судових рішень і брати її під варту.

У той же час В.Теличенко припустила, що в Україні можна перелічити законні підстави, але не можна перерахувати незаконні.

Разом з тим вона зауважила, що звертаючись до ЄСПЛ, ні Ю.Тимошенко, ні Ю.Луценко не переслідували якихось корисних мотивів отримати кілька тисяч євро компенсації за порушення їх прав, а намагалися довести, що їхні арешти були політично мотивовані.

“Тобто кишеня держави Україна в цій ситуації не постраждала, оскільки суд не приймав рішення щодо сплати компенсації Тимошенко, і це правильне було рішення”, - зазначила В.Теличенко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Європейський суд з прав людини визнав, що попереднє затримання Ю.Тимошенко було свавільним та політично вмотивованим.

У своєму рішенні суд визнав порушення трьох параграфів статті 5 Конвенції прав людини, а також статті 18 Конвенції прав людини щодо попереднього затримання Ю.Тимошенко.