Київ. 30 квітня. УНІАН. Після набрання чинності сьогоднішнього рішення Європейського суду з прав людини, яким визнано незаконність і політичну вмотивованість арешту екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, її захист має всі підстави оскаржити вирок у газовій справі.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила колишній представник Ю.Тимошенко у ЄСПЛ Валентина Теличенко.

“Оскільки суддя Кірєєв - один і той самий суддя, рішення якого Європейський суд визнав політично вмотивованим при застосуванні арешту до Тимошенко, то ми маємо всі юридичні підстави поставити під сумнів і вирок у справі, оскільки його виносив той самий політично вмотивований суддя... Це дає підстави захисту Тимошенко звертатися до Вищого спеціалізованого суду про необхідність перегляду (газової справи) у Верховному Суді України”, - сказала вона, зауваживши, що якщо цей вирок буде скасовано Верховним Судом, то він сам має прийняти рішення про звільнення Ю.Тимошенко з-під варти.

Відео дня

Теличенко зазначила, що рішення ЄСПЛ набирає чинності через три місяці, якщо протягом цього часу з боку Держави Україна не буде подано апеляції.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 30 квітня, Європейський суд з прав людини встановив порушення двох статей Конвенції з прав людини у справі колишнього прем’єр-міністра Ю.Тимошенко.

Судді одноголосно визнали порушення параграфа першого статті 5 Конвенції (право на свободу та особисту недоторканність), порушення параграфа четвертого статті 5 Конвенції (право ініціювати провадження для встановлення законності затримання), а також порушення параграфа п’ятого статті 5 Конвенції (право на відшкодування за незаконний арешт чи затримання).

Крім того, судді одноголосно визнали порушення статті 18 Конвенції з прав людини, яка забороняє застосування обмежень прав і свобод для інших цілей ніж, ті, що встановлені Конвенцією.

Згідно з розповсюдженим прес-службою суду прес-релізом, суд, зокрема, вирішив, що утримання під вартою Ю.Тимошенко як запобіжний захід було свавільним, законність її утримання під вартою не була належним чином оцінена, а сама Ю.Тимошенко не мала можливості вимагати компенсації за незаконне позбавлення волі.

Довідка УНІАН. Ю.Тимошенко в жовтні 2011 року було засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році. З кінця грудня 2011 року вона відбуває термін у Качанівській колонії в Харкові. З травня 2012 року через погіршення здоров’я Ю.Тимошенко перебуває на лікуванні в лікарні «Укрзалізниці» у Харкові.