Київ. 30 квітня. УНІАН. Підприємці м. Біла Церква (Київська обл.) виступають за ініціативу зі зниження єдиного соціального внеску до 15% і мають намір провести ярмарок майстрів на підтримку цієї ініціативи.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила голова союзу дрібних підприємців Білої Церкви Людмила Яценко.

«Поки блокуватимуть трибуни, поки влада не чутиме один одного, категорія підприємців може перетворитися на екс-підприємців, - зазначила Л.Яценко. - Якщо ми не можемо знижувати єдиний внесок, то давайте хоча б знайдемо нові можливості для розвитку й зростання».

Відео дня

Вона повідомила, що такою можливістю може стати ідея проведення в Білій Церкві ярмарку майстрів «Юр‘ївський ярмарок» – аналогічного Сорочинському ярмарку. Підготовлюваний захід, за словами Л.Яценко, може стати не лише майданчиком для зустрічі українських підприємців і споживачів їхньої продукції, але й об'єктом туристичної інфраструктури краю, привабливої як для пересічних громадян, так і для потенційних інвесторів.

На думку директора проекту «Юр‘ївський ярмарок» Світлани Шаль, йдеться про створення хорошого туристичного проекту етнонаціонального напрямку. «Ми хочемо максимально власними засобами реалізувати унікальний проект, який є соціальним. Сорочинський ярмарок – це комерційний проект, на який виділяються кошти. Ми коштів не просимо, ми своїми силами спробуємо відновити добрі традиції нашого», - зазначила С.Шаль і додала, що водночас підприємці розраховують на увагу до їхніх проблем. Зокрема, до проблеми зниження єдиного соціального внеску, який на сьогоднішній день є одним із найбільш високих і є суттєвим бар'єром на шляху легалізації роботи бізнесу і виплати заробітної плати.

Як повідомляв УНІАН, на початку року перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов заявляв, що уряд планує внести до Верховної Ради законопроекти про зниження ставки єдиного соціального внеску до 15% і розширення шкали прогресивного податку на доходи фізичних осіб зі зниженням мінімальної ставки до 10%. Згідно з чинним законодавством, відрахування до різних фондів, включаючи Пенсійний, становлять 42% від фонду оплати праці.

У березні міністр доходів і зборів України Олександр Клименко заявив, що уряд не відмовляється від ідеї знизити ставку єдиного соціального внеску до 15%, але за умови наявності компенсаційних механізмів, щоб не створювати дефіциту бюджету Пенсійного фонду.

У березні Пенсійний фонд України втратив функцію збору єдиного соціального внеску, яку віддано в сферу відповідальності Міністерства доходів і зборів України.