Київ. 25 квітня. УНІАН. З 7 по 27 травня відбудуться заходи у рамках кампанії «Дні Європи в Україні - 2013».

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН координатор проекту «Дні Європи в Україні - 2013» Євгенія Олійник.

За її словами, як і в попередні роки, діятимуть євроквартали, проводитимуться європаради, у спеціальних наметах можна буде отримати інформацію про європейські цінності, про Євросоюз.

Відео дня

Вона повідомила, що євроквартали та європаради у 19 регіонах України заплановані на 18 травня.

Як сказала Є.Олійник, цього року «ми зробили акцент на змістовній частині, тобто, ми ввели два нових компоненти - показ документальних фільмів про права людини і веб-конференції з експертами в галузі європейських стандартів».

За її словами, 15 регіонів України виявили бажання показати такі фільми.

Є.Олійник зауважила, що «фільми надані режисерами безпосередньо, їх немає в мережі Інтернет, фільми є змістовними, і після показів фільмів відбувається обговорення». За її словами, у показах деяких фільмів виявили бажання взяти участь безпосередньо режисери. Це, зокрема, автори фільмів «Відкритий доступ» (буде показано в Чернігові і Чернівцях) і «Колись ми станемо щасливими».

Як сказала Є.Олійник, буде проведено дві веб-конференції -15 і 22 травня. Перша з них - на тему: «Забезпечення доступності соціальних послуг для людей з обмеженими можливостями».

Вона наголосила, що особливістю цієї веб-конференції є те, що експерт розповідатиме “про певний позитивний досвід і країн Євросоюзу, і у власній практичній діяльності”.

За її словами, друга веб-конференція пройде 22 травня і стосуватиметься вигод і втрат від можливого приєднання України до Митного союзу та Угоди про асоціацію з ЄС. До цієї веб-конференції “приєднаються Чернівці, Суми, Черкаси, Хмельницький, Миколаїв і, можливо, інші міста”, - сказала Є.Олійник.

У свою чергу голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко назвав позитивним “те, що в Україні є хороша традиція святкувати в такі теплі весняні Дні Європи в Україні”.

За його словами, цього року таке святкування матиме “важливе, навіть символічне значення”, оскільки цього року, “можливо, відбудеться або, за песимістичним сценарієм, не відбудеться підписання Угоди про асоціацію з ЄС”.

“Якщо таке підписання відбудеться, то Україну як ніколи за останні понад 20 років це наблизить до Європи, і тому потрібно у свідомості українських громадян створити громадську думку, щоб прихильників євроінтеграції було значно більше, бо понад третина громадян України ще не визначились щодо майбутнього України”, - наголосив він.

О.Черненко висловив сподівання, що в рамках Днів Європи в Україні вдасться максимально ефективно розповісти українцям про переваги європейської перспективи.

Як зауважив програмний директор фестивалю документального кіно про права людини DocuDays Геннадій Кофман, цього року на фестивалі не просто демонструватимуться фільми про права людини, але й відбудуться широкі дискусії з цих питань. За його словами, досить важливо те, що “у нас досить велика українська програма”.

Голова товариства “Український народний дім у Чернівцях” Володимир Старик повідомив, що анонси про всі заходи будуть розміщені на порталі Мережі центрів європейської інформації України - http:||ukrcei.org//

За його словами, нинішня прес-конференція відбулася за підтримки міжнародного фонду “Відродження”, який профінансував і проведення “Днів Європи в Україні - 2013” у 19 регіонах країни.