Київ. 24 квітня. УНІАН. Відсутність державної підтримки стала однією з причин банкрутства найбільшої української авіакомпанії " АероСвіт ".

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин В’ячеслав Бутко.

"Два чинники – несприятливе бізнес-середовище для розвитку авіаперевезень і пасивна позиція держави щодо розвитку даного ринку", – пояснив причини банкрутства авіакомпанії В.Бутко, зазначивши при цьому, що також негативно вплинули стагнація економіки, монополізм і високі ціни на авіапаливо.

Відео дня

За його словами, в Україні також дуже низька інвестиційна привабливість через недостатньо прозорий механізм призначення перельотів, тому у авіаперевізників відсутня мотивація для поліпшення послуг. При цьому, на думку В.Бутка, самі послуги "не дотягують" до європейського рівня.

"Ситуація з " АероСвітом " не є унікальною і не факт, що українські перевізники застраховані від того, що вона не повториться", – сказав експерт, зазначивши, що держава не виявляє достатньої зацікавленості в розвитку і підтримці даної галузі.

Присутній на прес-конференції директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Белашко зазначив, що через відсутність державної політики до галузі авіаперевезень може зникнути і сама галузь.

"Це може привести до втрат цілого ряду бізнесу. А це тисячі робочих місць і гроші, які йдуть до бюджетів", – сказав він, зазначивши, що у регуляторних органів немає бачення, як саме розвивати галузь, що, у свою чергу, привело до неминучості банкрутства найбільшої авіакомпанії України.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня 2012 року Господарський суд Київської області відкрив виробництво у справі про банкрутство компанії «АероСвіт» за заявою самого авіаперевізника. Розмір боргу авіакомпанії перед кредиторами на 27 грудня 2012 року становив 4,27 млрд грн.

«АероСвіт» роз'яснив, що звернення авіакомпанії до Господарського суду Київської області із заявою про порушення справи про банкрутство спрямоване на запуск процедури санації, відновлення платоспроможності і забезпечення виконання зобов'язань перед кредиторами в повному обсязі.

5 лютого 2012 року рішенням апеляційного господарського суду Києва банкрутство авіакомпанії «АероСвіту» було припинене.

Довідка УНІАН. Компанія «АероСвіт – Українські авіалінії» створена в 1994 році. Базується в київському аеропорту «Бориспіль». Обслуговувала 80 міжнародних маршрутів до 33 країн. Оперувала флотом у складі 7 далекомагістральних Boeing 767 і 18 середньомагістральных Boeing 737, а також використовувала повітряні судна перевізників-партнерів Airbus 320, Airbus 321, Embraer 145 і Embraer 195.