Київ. 24 квітня. УНІАН. В Україні акцією з поповнення шкільних бібліотек розпочинає свою діяльність благодійна організація «Фонд сприяння ініціативам газети «День».

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив письменник, громадський діяч, президент Фонду сприяння ініціативам газети "День" Микола Гриценко.

«Ми є свідками унікальної ініціативи громадськості, коли люди, симпатики, читачі газети «День», відчуваючи, наскільки важливу місію виконує газета, наскільки важливі проекти вона робить, організувалися добровільно в таку благодійну організацію для того, щоб сприяти поширенню ініціатив газети «День», підтримувати ініціативи газети «День» і поширювати таким чином розумне середовище в Україні» - сказав він.

Відео дня

До складу правління та наглядової ради фонду увійшли відомі науковці, громадські діячі та соціологи. «Сподіваюся, що фонд буде існувати дуже довго, тому що він створений на добрі, на добрих задумах», - сказав М.Гриценко і додав, що фонд створює представництва в усіх областях України.

Крім того, він повідомив, що окрім інших заходів, у травні фонд планує проведення у дворі свого офісу мистецького фестивалю, де зберуться митці та симпатики видання.

Як зауважив директор ТОВ «Юридична фірма «Добродії» Василь Кривобок, його організація підтримуватиме ініціативи фонду, зокрема, благодійну акцію «Розумний Великодній кошик», яка розпочинається в рамках просвітницького проекту «Книги біліотеки газети «День» - українським школам».

В рамках акції 45 шкільним бібліотекам в різних регіонах України буде подаровано набори книг серії бібліотеки газети «День». Зокрема, «Сила м’якого знака», «Екстракти» та «Бронебійна публіцистика».

В.Кривобок зазначив, що редакцією було визначено регіони, з яких розпочнеться акція, - Донецька, Миколаївська, Вінницька області та АР Крим.

Як відзначив професор, віце-президент Києво-Могилянської академії – голова Наглядової ради Фонду сприяння ініціативам газети "День" Володимир Панченко, газета багато уваги приділяє усьому, що стосується української ідентичності, культури, історичної пам’яті та представлення України у світі.

«Без вирішення цих питань ми взагалі не зможемо відбутися, як держава, як культурна нація, без вирішення цих питань ми не зможемо бути цікаві світу», - сказав він.

Таким чином, зауважив В.Панченко, ініціативи газети в цілому мають гуманітарне спрямування. Зокрема, нагадав він, газета щороку влаштовує власну фотовиставку, яка починається у Києві і далі проходить у містах України.

Також газета за участі головного редактора та професорів проводить зустрічі із громадянами, зокрема, зі студентами.

Крім того, відзначив В.Панченко, газета опікується проблематикою питання історичної пам’яті. «Газета ініціює сконцентровувати увагу на якихось важливих історичних подіях чи іменах», - сказав він і додав, що, наприклад, 2009 рік був оголошений роком Івана Мазепи.

Водночас, нинішній рік оголошено роком Володимира Мономаха і цю ідею підтримали національні творчі спілки журналістів, письменників, краєзнавців та художників. Тому результатами роботи мають стати нові наукові розвідки, статті та художня виставка.

В.Панченко зауважив, що виникла також ініціатива проведення серії круглих столів у різних містах України на тему «Люди і гроші».

У свою чергу, письменник, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький зазначив, що його організація також підтримуватиме газету «День» у її ініціативах. «Газета «День», мабуть, єдиний засіб масової інформації, яка творить справді ще "середовище"» - сказав він.