Київ. 24 квітня. УНІАН. Сьогодні в Києві легендарні зірки американського баскетболу, члени команди «SportPower», ветерани NBA, серед яких зокрема Пол Грант та Джеймс Бартолотта, Девід Вуд, Ентоні Боннер запустили міжнародний неурядовий проект «МОСТ», що передбачає розвиток та поліпшення відносин між Україною та США. Візит зірок американського баскетболу в Україну проходить з ініціативи аналітичного видання The Kiev Times (Україна) і Фонду Духовної Дипломатії (США).

Про це було повідомлено на прес-конференції в УНІАН, на якій голова Фонду Духовної Дипломатії (США) Майкл Моргуліс презентував програму перебування учасників місії в нашій країні та розповів про історію міжнародного проекту.

Він зазначив, що основна ідея концепції “Духовної дипломатії”, що реалізується за підтримки популярних в США спортсменів, громадських та культурних діячів, - подолання конфліктів між країнами і всередині країн за допомогою духовних цінностей конфліктуючих сторін. М.Моргуліс повідомив, що концепція була розпочата Фондом після зустрічі з Михайлом Горбачовим у 1991 р.

Відео дня

За словами керівника Фонду, ветерани NBA з команди «SportPower» вже побували у 25 країнах, розвиваючи міжнародні відносини.

“Ми зустрічались з багатьма лідерами країн по всьому світу, що вплинуло на гармонію стосунків і всередині країн”, - наголосив М.Моргуліс. Зокрема він повідомив, що учасники проекту допомогли звільнити ув'язнених пастерів у В'єтнамі, які постраждали “за віру”; у Хайфі в Ізраїлі брали участь у будівництві лікарні; в Камбоджі та Японії також допомагали людям.

“І сьогодні ми тут для того, щоб українці знали, що США — країна добрих та віруючих людей, які розуміють їхні проблеми. В кожного з нас серце сповнене любові та віри в Бога. Ми тут, щоб показати велику посмішку “великих” дружніх людей”, - сказав М.Моргуліс. При цьому присутні на прес-конференції баскетболісти встали зі своїх стільців, демонструючи свій великий зріст, і, посміхаючись, привітали представників ЗМІ.

М.Моргуліс зазначив, що візит в Україну передбачає багато спілкування з молоддю. “Тінейджери не слухають своїх батьків, але від гравців сприймуть інформацію, яка допоможе їм в подальшому житті стати успішними. Є наркотики та багато інших шкідливих спокус... Ми хочемо донести: залиште це та йдіть у спорт. Ми хочемо спрямувати енергію тінейджерів, їх розум та талант в потрібному напрямку. Розкажемо як добиватися успіху”, - сказав він.

Як інформувалось, протягом 23-28 квітня ветерани NBA планують зокрема зустрітися з проектною групою та творцями баскетбольного стадіону, провести зустріч з шкільною баскетбольною командою, відвідати дитячий будинок у Святошино. Передбачено також, що баскетболісти ознайомляться з Києвом. Також під час візиту відбуватиметься зйомка документального фільму про перебування делегації в Україні для показу на українському та американському телебаченні.

П.Грант виступаючи перед журналістами, звернув увагу, що багато людей вклали в нього свої вміння та сили перед тим, як він став видатним спортсменом і зараз настав час віддати те саме іншим, тобто нинішній молоді. Він наголосив, що саме завдяки спорту він став знаним, побував в багатьох країнах світу, зустрічався з багатьма людьми. Спортсмен упевнений, що спорт може дуже сильно впливати на молодь , зокрема, на їхнє життя та погляди.

З свого боку Е.Боннер наголосив на важливості віри, бо саме це, за його словами, дає додаткові сили в досягненні мети. Спортсмени підкреслили, що не обов'язково займатися саме баскетболом, треба обрати для себе свій спорт і в нього спрямувати енергію та здібності, залишивши всі погані звички та залежності. “І ваша кар'єра переростатиме в те, що ви повинні робити в цьому житті”, - впевнений Е.Боннер.