Київ. 22 квітня. УНІАН. Веб-портали органів влади Борисполя (Київська обл.) і Вінниці визнані найкращими у рейтингу ефективності впровадження системи електронного управління в містах України, підготовленому Подільським агентством регіонального розвитку (Вінниця), Асоціацією органів місцевого самоврядування «Міста електронного управління України» за сприяння організації Transparency International Україна, який був представлений під час прес-конференції в УНІАН.

За словами організаторів, у рамках підготовки рейтингу аналізувалися офіційні веб-сайти 100 міст, сумарна чисельність населення в яких перевищує 20 мільйонів чоловік. При цьому до уваги бралися кілька основних чинників: рівень інформаційної наповненості, наявність інструментів зворотного зв'язку і он-лайн послуг, доступність і зручність для користувача, оперативність оновлення інформації.

«Тільки у 4 містах активно використовуються інструменти електронного уряду. Причому немає залежності ступеня розвитку електронного уряду від розміру міста. Системи працюють найкраще саме в маленьких містах, а не у великих, де виділяються набагато більші кошти», - зазначив у ході презентації рейтингу виконавчий директор ГО «Подільське агентство регіонального розвитку» Олег Левченко.

Відео дня

За його словами, попри те, що майже третина населення України є активними користувачами Інтернет, влада більшості міст, які увійшли до рейтингу, не сприймають веб-сайти як засоби спілкування з людьми і надання послуг. «Ми відстали у сфері впровадження елементів електронного управління, щонайменше, на 10 років. Адже активне використання таких елементів, за підрахунками експертів, допомогло б заощадити до 15 млн грн», - підкреслив О.Левченко.

Разом з тим, представник Transparеncy international Україна Олексій Хмара зазначив, що електронне управління – цілком виправданий інструмент. «Крім доступності інформації і організації прозорого документообігу, електронне управління це ще й майданчики для спілкування з чиновниками. І в цьому сенсі рейтинг важливий не з погляду оцінки, а з точки зору розуміння того, що упроваджувати системи електронного управління не лише важливо, але й не страшно. Люди це сприймають швидко і з натхненням», - сказав О.Хмара.

Як повідомляв УНІАН, згідно з дослідженням Центру політичних студій і аналітики, проведеним за підтримки USAID і Фонду «Відродження», лише 3 з 25 областей України – Одеська, Луганська і Івано-Франківська - є відкритими в частині надання інформації і проведення державних закупівель.

Разом з тим, за версією Transparency International Україна, що також проводила рейтинг відвертості державних інтернет-ресурсів при проведенні державних закупівель, лідером стало держпідприємство НАЕК «Енергоатом». За ним йдуть три міські ради з різних регіонів – Рівненська, Броварська (Київська обл.) і Севастопольська.