Київ. 17 квітня. УНІАН. Обсяг продажу на ринку кондиціонерів в Україні нинішнього року порівняно з 2012 роком може скоротитися на 5-8% - до 350 тис. штук.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив директор компанії «Ліконд», найбільшого дистрибутора устаткування ТМ Daikin і ТМ Hoval, Володимир Степура.

Він відзначив, що експерти ринку також прогнозують підвищення цін на обладнання побутової гами кондиціонерів повітря «низького цінового сегменту» на деякі торгові марки в першому півріччі.

Відео дня

«У 2013 році продовжуватиметься боротьба в середньоціновому сегменті між провідними світовими брендами, які виробляють «бюджетні» інверторні моделі, а також не інвертори з високими коефіцієнтами ЕЕR/COP», - вважає В.Степура.

Він наголосив, що у зв'язку із ситуацією на ринку продовжуватиметься перегрупування сил серед операторів українського кондиціонерного ринку: зменшиться кількість компаній дистрибуторів, а також підвищиться ймовірність зміни брендів компаніями, і гравці на ринку продовжать шукати шляхи збільшення ринкової частки.

При цьому рентабельність кондиціонерного бізнесу знижуватиметься.

У 2013 році в структурі продажу кондиціонерного ринку збільшиться пропозиція інверторних моделей, що відповідатиме загальносвітовим тенденціям.

В.Степура наголосив, що в 2012 році продаж кондиціонерів у світі скоротився на 3% - до 100 млн. шт., з них у Європі продаж становив 5,5 млн. шт.

Він також відзначив, що в найближчі 10 років обсяги продажу кондиціонерів у світі виростуть удвічі і становитимуть 200 млн. шт.

Відповідаючи на питання кореспондента УНІАН, директор компанії «Ліконд» повідомив, що правильна система кондиціонування може стати альтернативою централізованому опалюванню.

«Є кондиціонери, призначені для Скандинавських країн, але вони дорожчі від стандартних, що поставляються для ринку України, в 1,5 разу. Але це якщо ми говоримо про побутові кондиціонери», - відзначив В.Степура.

При цьому мультизональні системи кондиціонування (VRF-cистеми) можуть виступити альтернативою централізованому опалюванню в опалюванні офісних приміщень.

Довідка УНІАН. Компанія «Ліконд» (м. Київ) працює з 2001 року. Представляє повний спектр продукції японської корпорації Daikin: кондиціонерне і холодильне устаткування всіх видів, конфігурації і системи будь-якої складності - для житлових приміщень, приміщень комерційного і промислового призначення.

Компанія також є офіційним дистрибутором в Україні кліматичного устаткування компанії Hoval (Ліхтенштейн).

«Ліконд» має дилерську мережу обсягом понад 200 компаній.