Київ. 17 квітня. УНІАН. Генеральна прокуратура України за матеріалами журналістського розслідування діяльності міністра оборони 2005-2007 років Анатолія Гриценка відкрила кримінальні провадження для перевірки законності витрачання 127,5 млн грн при розробці програмного продукту Міноборони "Калина", знищенні 1,5 тис. протиракетних зенітних комплексів (ПРЗК), а також при будівництві багатоквартирного будинку для військовослужбовців по вулиці Бударіна в Києві.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомив майор запасу, колишній військовий журналіст Ігор Рудич.

"Відкрито кримінальне провадження, передбачене частиною 2 статті 423, частиною 2 статті 364, частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу - це і по "Калині", і по будинку на Бударіна", - сказав І.Рудич.

Відео дня

За словами І.Рудича, під час «необґрунтованого знищення» 1,5 тисячі ПЗРК державі було завдано матеріальної шкоди у більш як 100 млн грн. Також він вважає, що з бюджету країни було безконтрольно виділено 127,5 млн грн на розробку програмного забезпечення Міноборони "Калина".

Крім того, І.Рудич повідомив, що він та його команда вже завершили розслідування незаконного, на його переконання, відчуження основних фондів військового санаторію «Ялтинський», яке відбувалось у 2004-2005 роках, і направили за цим фактом звернення до ГПУ. "На даний час санаторій фактично розкрадений "по шматках", з його величезного фонду залишилося лише два корпуси, а майно вартістю більше 49 млн грн незаконно перейшло у власність приватних структур", - сказав він.

І.Рудич наголосив, що займався розслідуваннями діяльності керівників Міністерства оборони України ще з 1994 року. "За часів (міністра оборони Олександра) Кузьмука теж були оборудки і, наприклад, житлові. Але після тих оборудок військові отримували житло, а після оборудок, на чолі яких був Гриценко, ми не маємо результатів", - зазначив він.

Він підкреслив, що буде і надалі розслідувати можливі порушення у Міноборони за часів А.Гриценка.

УНІАН звернувся за коментарями до А.Гриценка та Генеральної прокуратури.

Зокрема, А.Гриценко відкинув закиди І.Рудича, зауваживши, що учасники прес-конференції вже сьомий рік звинувачують його у зловживаннях.