Київ. 10 квітня. УНІАН. Жодне з міст Київської області не забезпечило повноцінний доступ населення до містобудівної документації.

Такі результати моніторингу 26 міст Київської області на предмет виконання місцевою владою законів «Про доступ до публічної інформації» і «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо доступу громадян до генпланів міст оприлюднила голова правління громадської організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, жодне з міст Київської області не виклало дані генеральних планів на своєму сайті.

Відео дня

Серед основних причин обмеженості доступу до генпланів О.Матвійчук виділила використання грифів «Секретно» і «Для службового користування», замовчування самого факту існування генплану, відмова в наданні документа і навіть ігнорування інформаційного запиту з проханням надати дані.

Керівник проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції» в «Центрі громадянських свобод» Ганна Рожкова зазначила, що діючий генеральний план їй не вдалося побачити і в Київській міськраді, хоч згідно із законом він має бути розміщений у приміщенні з відкритим доступом.

Згідно з даними моніторингу, чотири міста Київської області закрили доступ до генпланів обмежувальними грифами — це Біла Церква, Бориспіль, Бровари і Славутич (всі матеріали, окрім пояснювальної записки). При цьому влада Славутича поінформувала, що вона ініціює зняття грифа «Для службового користування» з матеріалів генплану.

Голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко зазначив, що ситуація з обмеженням доступу до генпланів характерна для всієї країни.

«У цілому по Україні генплани продовжують бути недоступними. Це відбувається незважаючи на те, що минуло вже більш як два роки з того часу, як прийнято закони, що зобов'язують відкрити доступ до генпланів. Положення цих законів трактуються довільно: деякі з місцевих рад роблять доступними генплани навіть за наявності грифа «Для службового користування», інші вважають, що показувати такі документи громадянам не можна ні за яких умов», - сказав він.

В.Щербаченко вважає, що місцева влада приховує дані генпланів, оскільки таким чином інформацію про земельні ресурси в місті і перспективні місця для розвитку бізнесу може одержувати лише обмежене коло людей. Отже, особи, які мають доступ до такої інформації, дістають можливість торгувати цими відомостями. Саме тому надавати відкритий доступ до генпланів не поспішають, хоч це суперечить закону і створює підстави для притягання до юридичної відповідальності.

Представники громадських організацій готують скарги до прокуратури на ті міські ради, які відмовили їм у доступі до містобудівної документації.

Разом з тим, як зазначив В.Щербаченко, Міністерство оборони влітку планує завершити роботу щодо зняття грифів «Для службового користування» з картографічною складовою генпланів. Він додав, що існування обмежувальних грифів на картах в нинішніх умовах не має сенсу, оскільки все, що можна побачити з супутників, вже давно не є таємницею.

На думку В.Щербаченка, питанням зняття обмежень доступу до генеральних планів повинні займатися Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства, місцеві ради та проектні організації.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства доручило регіонам до 1 травня 2013 року завершити оновлення Схем планування областей, а до кінця року — завершити розробку генеральних планів всіх обласних центрів і актуалізувати існуючі генплани населених пунктів.