Київ. 10 квітня. УНІАН. Громадські організації виступають за термінове скликання конституційних зборів.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН сказав голова Громадянського конституційного конгресу Юрій Збітнєв.

«Ми виступаємо за термінове скликання конституційних зборів. Ми терміново виступаємо за розвиток територіальних громад, ми сьогодні рекомендуємо громадянам, використовуючи Конституцію України, закони України, приступити до створення паралельних структур влади і управління на місцях», - заявив він.

Відео дня

Ю.Збітнєв висловив думку, що конституційні збори в часи політичних та економічних криз «як перезаснування держави є єдино правильним, радикальним, але дієвим методом».

При цьому, вважає він, влада могла би допомогти тут лише одним - добровільною відставкою Президента України, який перед цим мав би підписати укази про розпуск Верховної Ради України, про призначення перехідного уряду та указ про скликання конституційних зборів України.

«Це убезпечить країну від економічного провалля, від політичного хаосу, дасть можливість на підставі самоорганізації громадян, з використанням мережевих технологій, прямої демократії, проведення референдумів, прийняття нової Конституції дійсно створити солідарну державу і відродити солідарне суспільство заради майбутніх поколінь», - сказав Ю.Збітнєв.

Він також висловив думку, що на сьогоднішні і провладна більшість, і опозиція є «повними банкрутами». «Сьогодні політичні партії, які знаходяться в парламенті, і взагалі парламентаризм фактично повністю дискредитовані», - додав Ю.Збітнєв.

Він наголосив, що вже протягом багатьох років його організація виступає за пряму демократію і за проведення конституційних зборів без політичних партій та їхніх лідерів.

«Ми виступаємо за політичну люстрацію, яка передбачає відсторонення від влади всіх тих, хто протягом останніх десяти років брав участь в керівництві державою. Ми виступаємо за економічну люстрацію, яка передбачає вилучення близько 50% всіх ліквідних активів на користь держави для того, щоб створити Фонд майбутніх поколінь», - сказав Ю.Збітнєв.

Він підкреслив, що доки «ми ходимо по мітингах і не приймаємо ніяких рішень в парламенті», демографічна та соціальна ситуація в Україні все більше напружується. «Люди відверто вже озброюються. Люди говорять, що немає іншого методу, як захистити нас і самих себе», - додав він.

Крім того, на думку Ю.Збітнєва, питання полягає не так у скасуванні чи ухваленні пенсійного закону, як у правильному створенні соціальних фондів і гарантій майбутнім поколінням.

У свою чергу голова Всеукраїнського страйкового комітету Костянтин Ільченко висловив переконання, що в Україні необхідно кардинально реформувати державно-політичну систему. «Найм’якший варіант, найчесніший – якби ті люди, які сьогодні знаходяться при владі, які мають мандати депутатські, той же Президент – пішли у відставку», - сказав він.

На думку К.Ільченка, далі депутати мали би допомогти із проведенням конституційних зборів, на яких мають бути прийняті, зокрема, закони про вибори, референдуми, територіальні громади, місцеве самоврядування.

«Лише після цього в Україні може відбутися виборчий процес на основі цих справедливих законів», - сказав він.

Крім того, К.Ільченко зазначив, що незалежні профспілки, «малочисленні, але дуже злі і зухвалі», 1 травня в низці областей вийдуть із політичними вимогами: відставка Президента, уряду, розпуск парламенту, проведення конституційних зборів.

Генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України Петро Петриченко зазначив, що сьогодні має бути створене потужне громадянське суспільство, яке контролюватиме дії влади. «Шлях тільки один – треба очолити осередки опору, який відбувається сьогодні в державі», - додав він.

П.Петриченко наголосив, що дії громадських організацій потрібно об’єднувати, зокрема, аби захистити права працюючих. «Ми сьогодні закликаємо всіх людей, всіх профспілковців, готуємо під гаслами страйкового комітету 1 травня вийти на мітинги, і це вже будуть не мітинги солідарності трудящих, а ці мітинги будуть уже нести і політичну складову, економічну складову», - сказав він.