Київ. 9 квітня. УНІАН. Народний депутат України Вадим Колесніченко заявляє, що законодавство України про біометричні паспорти і Єдиний державний демографічний реєстр потребує доопрацювання.

Про це В.Колесніченко сказав на прес-конференції в УНІАН.

«Хочу сказати, що цей закон, прийнятий торік, безперечно потребує серйозного доопрацювання. Тому що в цьому законі однозначно не забезпечено права людей, які за своїми релігійними або іншими переконаннями хотіли б відмовитися від такого роду паспортів. Їхнє право, в цьому випадку, не передбачено, а це пряме порушення прав людини, порушення Конституції. Більш того, цей закон суперечить прийнятому закону про основи мовної державної політики, зокрема, використання мов при написанні таких бланків», - розповів В.Колесніченко.

Відео дня

Він нагадав, що відповідно до статті 22 Конституції України встановлено, що при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звужувати зміст і обсяг діючих прав.

Зокрема, за його словами, після ухвалення закону про Демрєєстр, з офіційних бланків документів, які посвідчують особу, вилучаються інші мови, окрім української та англійської, через що надалі громадяни зможуть постати перед неможливістю одержати необхідний документ (який видаватимуть на підставі запису в Демрєєстрі) іншою мовою.

Як заявив депутат, прийняте законодавство позбавляє громадян України встановленого законодавством права на використання регіональних мов або мов меншин як мови офіційних документів, які підтверджують особу.

«Ми вже зареєстрували проект закону про внесення змін принаймні в частині мови до закону про Демографічний реєстр у зв'язку з наступним. Ми за останні півроку провели моніторинг, як видаються такі документи в Європі і країнах світу. Ми одержали багато відповідей і документів з близько 30 посольств. Виявляється, що практично всі країни Європи свої біометричні паспорти видають для своїх громадян 2-ма, 3-ма і 4-ма мовами, а окремі країни останні дві сторінки з визначенням всіма мовами Євросоюзу. Тому якщо ми як європейська держава заявляємо про своє нібито європейський вибір, то навіть у питаннях забезпечення прав людини в наданні базових документів ми повинні цьому відповідати», - наголосив народний депутат.

Водночас, ближче до закінчення прес-конференції, присвяченої захисту мовних прав українців, дівчина, присутня в залі, запустила у В.Колесніченка кілька пакетів з речовиною коричневого кольору. Жоден з пакетів не попав у народного депутата. В.Колесніченко назвав дівчину неосудною. Молода персона після кидання пакетів швидко вибігла з конференц-залу, але була затримана охороною агентства. Міліція склала протокол за фактом хуліганства.