Київ. 9 квітня. УНІАН. Захист паламарів Антона Харитонова, Сергія Дьоміна і Євгена Федорченка, засуджених за організацію вибуху у Свято-Покровському храмі у Запоріжжі, звинувачує суд в умисному затягуванні з видачею копії вироку з метою обмеження часу на підготовку апеляції.

Про це адвокат засуджених Валентин Наливайко заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"На подачу апеляції відведено 15 днів з моменту оголошення вироку. Проте ні я, ні мої підзахисні досі не одержали його копії. Тому я дуже переживаю, що суд навмисно затягує видачу копій, щоб ускладнити нам підготовку до подачі скарги", - сказав він.

Відео дня

При цьому В.Наливайко підкреслив, що вирок паламарям є дуже суворим.

"Надії захисту на те, що суд нас почує, не мали успіху. Суд не взяв до уваги і не дав оцінку величезній кількості кричущих процесуальних порушень. На нашу думку, доказів хоча б якоїсь провини хлопців не було - все ґрунтувалося на припущеннях і домислах", - заявив адвокат.

За словами захисника, він і раніше, і зараз вважає, що "справа паламарів" має виключно замовлений характер, оскільки завдання розкрити його в найкоротші терміни правоохоронні органи одержали у Києві на найвищому рівні.

Водночас В.Наливайко запевнив, що сторона захисту має намір пройти всі інстанції і добитися звільнення невинно засуджених.

"Ми підемо до кінця. Проігнорує апеляційний суд - підемо у Вищий спеціалізований. Хтось же має припинити такі кримінальні справи з таким рівнем фальсифікацій", - підкреслив адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 28 липня 2010 року в Свято-Покровському храмі УПЦ МП у Запоріжжі стався вибух саморобного вибухового пристрою фугасного типу, в результаті якого одна особа – черниця місцевого монастиря одержала травми, не сумісні з життям, від яких померла в лікарні. Ще 8 осіб одержали поранення і травми, кваліфіковані медиками як «легкі тілесні ушкодження» і «ушкодження середнього ступеня тяжкості».

Злочин викликав серйозний резонанс у суспільстві, і Президент Віктор Янукович зажадав від правоохоронців його швидкого розкриття. Через тиждень Анатолій Могильов, який очолював на той час МВС, заявив про затримання трьох підозрюваних в організації вибуху.

Практично одразу ж після затримання підозрюваних ряд правозахисників і представників громадських організацій (зокрема з числа екс-співробітників правоохоронних органів) почали робити заяви про те, що «справу паламарів» сфабриковано. Заяви про те, що в матеріалах справи немає жодних доказів, окрім свідчень самих підозрюваних, які давалися «під психологічною дією» продовжують звучати і досі.

2 квітня 2013 року суд Жовтневого району Запоріжжя визнав жителів міста А.Харитонова, С.Дьоміна і Є.Федорченка винними в організації вибуху у Свято-Покровському храмі. А.Харитонова і Є.Федорченка було засуджено до 15 років позбавлення волі, С.Дьоміна - до 14 років.