Київ. 9 квітня. УНІАН. Створена в Україні минулого місяця Асоціація аграрних перевізників розраховує побудувати ефективну систему агрологістики, що дасть змогу скоротити втрати під час збирання урожаю і знизити ціни на продукти харчування для українських споживачів, повідомила на прес-конференції в агентстві УНІАН президент Асоціації Ірина Кучерова.

«Асоціація планує об'єднати всіх учасників аграрного ринку. Для великих компаній участь в Асоціації є запорукою постійної роботи, і ми зможемо разом координувати роботу транспорту на аграрному ринку», - сказала І.Кучерова.

«Для населення це теж досить важливий крок, оскільки своєчасна логістика дасть змогу знизити ціни на продукти харчування для кінцевого споживача», - додала вона.

Відео дня

Президент Асоціації також зазначила, що останніми роками в пікові періоди збирання зернових багато аграрних господарств відчувають дефіцит в транспортних засобах. При цьому затримка з вивезенням урожаю в місця його зберігання або продажу спричиняє його прямі втрати.

Нині до складу асоціації увійшли 60 компаній-автоперевізників (загальний парк яких становить близько 1 тис. автомобілів) і 10 аграрних компаній-замовників, зокрема агрохолдинги «Кернел» і «Астарта».

«Наша асоціація має намір спочатку об'єднати учасників, що здійснюють перевезення автотранспортом. За рахунок їх об'єднання і своєчасного вивезення ми плануємо значно скоротити витрати на транспортування і, відповідно, знизити ціну на кінцевий продукт. Далі ми також плануємо залучати залізничних перевізників - «Укрзалізницю», річковий і водний транспорт», - повідомила І.Кучерова. Вона зазначила, що близько 40% ціни кінцевого продукту становлять витрати на транспортування.

Присутній на прес-конференції гендиректор «Українського клубу аграрного бізнесу» Володимир Лапа назвав створення Асоціації «серйозним кроком» для поліпшення ситуації з логістикою в аграрному секторі країни.

«Це те ланка, якої тривалий час бракувало в аграрному секторі України», - сказав він.